Veterani Puma prisjećaju se akcije Oluja

03.08.2020.

16:49

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

-

-

Foto: - / -

Gotovo godinu dana borili su se po vrletima Dinare, i konačno - četvrtog kolovoza 95. počeli operaciju Oluja. Ni 24 sata od njezina početka, - Pume, uz četvrtu gardijsku brigadu, munjevito su oslobodile kraljevski grad Knin.
Uoči Božića 1992. - osnovana je 7. gardijska brigada - Pume. Varaždinci, Međimurci, Zagorci, Podravci - bili su dio jedne od najelitnijih i najefikasnijih postrojbi Hrvatske vojske. Od Dinare do Livanjskog polja, provodili su akcije Skok, Maestral i kao kruna svega - Oluju. Upravo su oni, uz 4. gardijsku brigadu razvili dvadeset metara dug barjak na Kninskoj tvrđavi...

Gotovo godinu dana borili su se po vrletima Dinare, i konačno - četvrtog kolovoza 95. počeli  operaciju Oluja. Ni 24 sata od njezina početka, - Pume, uz četvrtu gardijsku brigadu, munjevito su oslobodile kraljevski grad Knin - prisjeća se general Željko Dvekar.

- To je nešto nevjerojatno kojom se brzinom probila neprijateljska crta, koliko su se brzo postrojbe sedme gardijske brigade spustile u sam grad Knin i izvršile datu zadaću i prije planiranog roka, rekao je umirovljeni brigadni general Hrvatske vojske Željko Dvekar.

Rame uz rame s Pumama borili su se i pripadnici varaždinske Specijalne jedinice policije -  Rode. Njihova je zadaća bila - čišćenje terena i oslobađanje taktički važnih točaka.

- Specijalna jedinica Rode dobila je zadaću da na glavnom pravcu dobili su zadaću preuzimanja prijevoja Mali Alan. Naišli smo na žestok otpor, borba je trajala pet sati, borili smo se za svaki kamen Velebitskog kamenjara, i nakon pet sati uspjeli smo zauzeti taj prijevoj, kazao je zapovjednik Interventne jedinice PU varaždinske Siniša Vuk.

- Dosta smo imali problema s bunkerima koji su bili na tim dominantnim kotama, s topništvom, ali i spletom sretnih okolnosti i sam ulazak je bio pun radosti , euforija da smo zadaću koju su nam zadali, da smo je napravili, a poslije smo došli i na hrvatsku granicu, oslobodili Lapac, dodao je pomoćnik zapovjednika Interventne jedinice PU varaždinske Borislav Krnjaić.

U Knin je prva ušla posada tenka 7. gardijske brigade - malo je poznato da su upravo Varaždinci preuzeli cjelokupnu odgovornost nad tamošnjom bolnicom te prvi - u 10 sati i petnaest minuta razvili hrvatsku zastavu na Kninskoj tvrđavi.

- Na zidine Kninske tvrđave stavljen je 25 metarni barjak, koji smo upravo pripremili za tu namjenu - jer mi smo znali da ćemo prvi ući u Knin. Radi se o operaciji koja je nama Zagorcima, sjevernjacima - jako puno značila, istaknuo je Dvekar.

Nedeljko Cecelja
tada je imao dvadeset godina - ti dani puni euforije i zanosa urezani su mu u pamćenje.

- Nije bilo lako, ponos uvijek ostaje, bilo je tužnih trenutaka, ali to nekako kroz godine čuči u tebi, godine prolazi vrijeme, i u osmom mjesecu to sve eksplodira par dana, naglasio je Cecelja, Interventna jedinica PU varaždinske.

Devedesetak je branitelja ubijeno, petstotinjak ih je ranjeno. Sjećanje na one kojih nema, zaključuju - posebno je teško.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!