11:05 / 04.09.2019.

Autor: HRT

Vida Demarin svjedokinja na suđenju u aferi "Agram"

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na suđenju odsutnom Milanu Bandiću i ostalima u aferi "Agram" svjedočila je poznata neurologinja Vida Demarin, bivša predsjednica Upravnog vijeća Zaklade za pomoć oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti.
Na suđenju odsutnom Milanu Bandiću i ostalima u aferi "Agram" svjedočila je poznata neurologinja Vida Demarin, bivša predsjednica Upravnog vijeća Zaklade za pomoć oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti.

Dok je Bandić pušten iz istražnog pritvora uz jamčevinu od 15 milijuna kuna, USKOK je proširio istragu protiv njega zbog poticanja na lažno svjedočenje. Naime, dva je puta tražio od Vide Demarin da lažno svjedoči, što je ona odbila.

- Zaklada se financirala organiziranjem aukcija i koncerata te je na taj način desetak godina prikupljala novac za potrebite. Jednom prilikom u moju ordinaciju došao je Bandić u pratnji odvjetnice te je tada od mene zatražio da potpišem dokument iz kojeg je proizlazilo da se radi o slikama koje su vlasništvo zaklade, a za koje nisam znala jesu li doista u vlasništvu zaklade. Odbila sam potpisati taj dokument pa ga je potpisao Bandić, kazala je Demarin.


Ona je svjedočila o točki optužnice kojom se zagrebačkoga gradonačelnika tereti da ju je poticao na lažno svjedočenje i krivotvorenje isprava.

Svjedokinja je dodala i kako zaklada u svojem vlasništvu nije imala umjetnine te kako nema saznanja da su one skladištene u Bandićevoj vikendici u Slavagori i stanu njegova suradnika Slobodana Ljubičića.

Na pitanja zamjenika ravnateljice USKOK-a Svena Miškovića zašto je potpisala jedan drugi popis slika koje su trebale biti prodane na aukciji, Demarin je objasnila da je željela pomoći Bandiću da slike koje je prikupio budu prodane na aukciji te da zaklada ostvari svoju humanitarnu funkciju. Pritom je dodala kako te umjetnine nikada nije vidjela.

Optužnica za nezakonitosti 'teške' 20-ak milijuna kuna

Optužnicu protiv zagrebačkoga gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki za navodne nezakonitosti "teške" 20-ak milijuna kuna USKOK je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu.

Potkraj ožujka Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Na početku suđenja za potvrđeni dio optužnice Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, kazao da se ne osjeća krivim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!