20:56 / 18.04.2018.

Autor: S.M./HRT

Vidaković: Što smo očekivali kada smo kreirali nagodbu za Agrokor?

Neven Vidaković

Neven Vidaković

Foto: - / -

U HRT-ovoj "Temi dana" o Agrokoru su govorili poslovni savjetnik Drago Munjiza i Neven Vidaković iz Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.
Je li oko 50.000 radnika Agrokora zaštićeno? Hoće li mirovinski fondovi biti na gubitku i koliko? Što će biti s malim dobavljačima koji nisu isplaćeni. Zašto još nije osnovano stalno vjerovničko vijeće - neka su od pitanja na koja su pred saborskim Odborom za gospodarstvo odgovarali izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško i potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Osvrćući se na izjavu izvanrednog povjerenika za Agrokor, Fabrisa Peruška, da neće biti otkaza u toj kompaniji Drago Munjiza, poslovni savjetnik, u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" rekao je da je takva situacija u svim trgovinama hrane. Agrokor, Konzum aktivno traži radnike. Kvalificirane radne snage u Hrvatskoj fali, pa vjerujem da Agrokorovi radnici, posebno Konzumovi, su - suho zlato Konzuma.

Novi Agrokor će biti dobar za radnike, ako će dobro poslovati. Zbog brojnih dioničara uvest će se korporativno upravljanje jer je nemoguće da toliko vlasnika bude informirano preko nadzornog odbora i uprave, ako nema kvalitetnog društvenog ugovora i ako nema veće kvalitete u korporativnom upravljanju, dodaje Munjiza.

Agrokorovu nagodbu će definirati struktura ekonomije, rekao je Neven Vidaković iz Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta. Činjenica je da su u velikoj većini slučajeva strani vlasnici, koji su privatizirali poduzeća, smanjili broj radnika. To apsolutno ne znači da će u Agrokoru doći do masovnog otpuštanja. Isto tako, Agrokor se zbog svoje veličine mora promatrati kao kompletna ekonomska struktura, rekao je.

Činjenica je da je Agrokor otvorio tržišta u bivšoj Jugoslaviji za mnoge naše proizvođače. Ne zna se hoće li to tako biti pod novim vlasnikom. Činjenica je i da je bilo puno raznih kooperanata. Hoće li ti kooperanti nastaviti funkcionirati pod novim vlasnikom, upitao je Vidaković.

Istaknuo je i kako smatra da se možda mnogima neće svidjeti da npr. netko kupi PIK. A što smo očekivali kada smo kreirali nagodbu?, kazao je. Mi cijelo vrijeme nešto radimo, ali nam se ne sviđaju implikacije, dodao je među ostalim. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!