20:13 / 22.06.2019.

Autor: Karmen Šore/HRT/HRT

VIDEO: Akcija s najboljim CSI timom na svijetu

-

-

Foto: - / -

U sklopu velike međunarodne konferencije forenzičara, antropologa i genetičara u Splitu, održana je i radionica koju je predvodio jedan od najistaknutijih svjetskih forenzičara.
U sklopu velike međunarodne konferencije forenzičara, antropologa i genetičara u Splitu, održana je i radionica koju je predvodio jedan od najistaknutijih svjetskih forenzičara Henry Lee. Simulirana je eksplozija osobnog automobila u kojoj je jedna osoba smrtno stradala.

Nakon eksplozije prvi na teren izlaze vatrogasci, zatim policija i kriminalistički tehničari i na kraju vještaci koji izuzimaju dokaze koji se šalju u Centar za forenzična ispitivanja ''Ivan Vučetić''. Bilo kakva pogreška u proceduri istragu može odvesti u krivi smjer.

Razvojem znanosti krug zločina se sužava. Podaci prikupljeni na mjestu zločina i obrađeni u laboratoriju u ovome trenutku govore više nego ikada u povijesti forenzike. Ova radionica predvođena iskusnim profesorom Henryjem C. Leejem izvrsna je prilika za svladavanje novih metoda.

Radionicom je završen kongres na kojemu je sudjelovalo 600 predavača, od toga četvero dobitnika Nobeleve nagrade za kemiju. Prema riječima organizatora, kongres je prenio znanstvenoj zajednici novi smjer razvoja biomedicine, nazvavši ga konceptom ''Medicine 22. stoljeća''.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!