09:50 / 29.12.2020.

Autor: HRT

VIDEO: Banovina dan poslije - obnova i novi potresi

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Banovini odnosno Sisačko-moslavačkoj županiji procjenjuje se šteta od jučerašnjeg potresa, u kojem je prema grubim procjenama oštećeno najmanje 500 objekata.
U Banovini odnosno Sisačko-moslavačkoj županiji procjenjuje se šteta od jučerašnjeg potresa, u kojem je prema grubim procjenama oštećeno najmanje 500 objekata, no taj bi broj mogao biti znatno veći. Važno je da nije bilo ljudskih žrtava, ali potrebna je brza obnova, posebno kada je riječ o gradu Petrinji, koji je pretrpio najveću štetu.

➡️ Tlo se i dalje trese - noćas 3,0, jutros 2,5 prema Richteru
➡️ U tri jaka potresa u Sisku, Petrinji i Glini oštećeno petstotinjak objekata
➡️ Sisačka obitelj ostala zarobljena u stanu, vatrogasci ih spasili
➡️ Velike štete u Petrinji i Glini
➡️ Snimke potresa u eteru HRT-a 

- Nažalost, Sveučilište u Zagrebu Učiteljski fakultet u zadnjih 8 mjeseci pretrpio je dvije velike štete. 22. ožujka, kad je bio potres u Zagrebu, teško je oštetio našu središnjicu, a nažalost jučerašnji potres i naš odsjek u Petrinji. Ovdje boravi oko 500 studenata, na različitim studijskim programima, prediplomskim i diplomskim. Nažalost, zgrada je privremeno neupotrebljiva. Iako izvana izgleda neoštećena, budući da je energetska obnova završena prije godinu dana, nažalost u unutrašnjosti ima oko 1000 kvadrata koji su teško oštećeni. Riječ je o pregradnim zidovima, ali i o nosivim zidovima, istaknuo je dekan Učiteljskog fakulteta u Petrinji Siniša Opić.

- Neslužbena procjena štete je oko 500 tisuća kuna na unutrašnjosti zgrade. Ono što mi sad očekujemo budući da studenti ne smiju više boraviti u ovoj zgradi... Mi smo sanaciju u središnjici u Zagrebu završili prije tjedan dana, nažalost nastavit ćemo sanaciju i obnovu našeg odsjeka u Petrinji. Ovo je područje pretrpilo značajne rane tijekom Domovinskog rata. I sad se dogodilo i ovo. Ovo je najstarija visoka učiteljska škola u Republici Hrvatskoj. Siguran sam da ćemo svi zajedno uključiti prije svega Sveučilište u Zagrebu ili lokalnu samoupravu da pronađu sredstva kako bismo u žurnoj proceduri obnovili zgradu i vratili naše studente, naglasio je.

- Nastava je prije 3 tjedna potpuno prebačena online preko sustava za učenje na daljinu. Ispitno razdoblje u veljači ne može se provoditi u ovoj zgradi, dok god ona ne bude uporabljiva, odnosno sigurna za naše studente, ali i za naše nastavnike, smatra.Vatrogasci odradili stotine intervencije u Sisku i Petrinji

Nakon niza jakih potresa koji su 28. prosinca 2020. godine pogodili područje Petrinje, vatrogasne snage s područja Sisačko-moslavačke županije aktivirane su na izravnom spašavanju ugroženih osoba te na uklanjanju posljedica potresa.

Odmah nakon prvog potresa pa sve do večernjih sati Vatrogasna postrojba Grada Petrinje dobila je više od 500 dojava vezanih za potrese. Na terenu je nešto više od 80 vatrogasaca iz Javnih vatrogasnih postrojbi Petrinja, Novska i Kutina te DVD-a Petrinja, Hrastovica, Taborište, Mošćenica, Nebojan, Mala Gorica, Topusko, Stružec, Lipovljani i Hrvatska Kostajnica sa 20-ak vozila. Nekoliko desetaka izlazaka se odnosilo na hitne intervencije, ostali su vezane za saniranje i uklanjanje opasnih dimnjaka i građevinskih elemenata koji su prijetili padom. Tijekom cijelog dana i noći vatrogasci su bili na terenu, a saniranje posljedica potresa će se raditi i idućih dana.

Vatrogasni operativni centar Javne vatrogasne postrojbe Grada Siska je tijekom dana zaprimio više od 300 poziva građana. Oko 275 poziva se odnosilo na uži dio grada. Najčešće se radilo o rušenju dimnjaka i crjepova sa kuća, stambenih i poslovnih zgrada. Zabilježena je  jedna intervencija u jutarnjim satima kada su vatrogasci JVP Sisak iz dotrajale stambene zgrade u samom centru grada spasili dvije starije osobe kojima se urušilo stubište i dio poda stana u kojem žive te im je bio ugrožen život.

Na saniranju posljedica potresa sudjelovalo je oko 50 vatrogasaca sa 20 vozila te su obišli, odradili i sanirali oko 100 lokacija, dok su ostale opasne lokacije obilježene i omeđene trakama i sanirat će se u narednim danima.

Ni grad Zagreb nije ostao pošteđen posljedica ovih potresa. Na nekoliko objekata koji su oštećeni u velikom potresu u ožujku nastala su nova oštećenja. Vatrogasci JVP Zagreb su imali 15 intervencija koje su se odnosile na razna oštećenja dimnjaka, skidanje crjepova i fasada. Na intervencijama je sudjelovalo ukupno 45 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!