VIDEO: Božić iza rešetaka

23.12.2019.

18:35

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/IMS/P.F./HRT

default error photo
Iza debelih zidova i rešetaka lepoglavskog zatvora zapaljena je četvrta adventska svijeća. Najradosniji blagdan ovdje se iščekuje na poseban način.
Blagdanski se duh osjeti i u najstrožem hrvatskom zatvoru gdje dugogodišnje kazne služi oko 400 zatvorenika. Tijekom blagdana zatvorenici imaju određene "pogodnosti", primjerice mogu dulje ostati budni, družiti se, a i jelovnik je bogatiji.

Iza debelih zidova i rešetaka lepoglavskog zatvora zapaljena je četvrta adventska svijeća. Najradosniji blagdan ovdje se iščekuje na poseban način. - Trudimo se da se ozračje čim više reflektira na zatvorenike da osjete osjećaj Božića i pripadnost blagdanskom ozračju, objašnjava pomoćnik upravitelja Kaznionice u Lepoglavi Zlatko Manjerović.

Mnogobrojni ukrasi imela, božićna drvca, raznobojna svjetla ublažavaju osjećaj nelagode u najstrožem hrvatskom zatvoru. Kaznionica osigurava zatvorenicima jelku i nakit te oni sami na svakome odjelu, a mogu i pojedinačno u ćeliji ukrasiti božićnu jelku. Pripremaju božićni koncert, a i Djed Božićnjak je tu. Lijepe su to priče u režiji samih zatvorenika.

- Zatvorenicima je važno da imaju mogućnost što češće kontaktirati s obitelji jer to im je slamka spasa i pomaže kod buduće resocijalizacije, rekao je pomoćnik upravitelja Kaznionice u Lepoglavi.

Bogat je i raznovrstan blagdanski stol.

- Imamo redoviti jelovnik, vjerski, za šećeraše, rekao je glavni kuhar Stjepan Župančić.

Na pitanje je li za blagdan bogatiji jelovnik odgovara kako je pojačan.

- Za doček dajemo mlince, puricu, kremšnitu, pohano, ribu, dodao je glavni kuhar.

Polnoćku u kapeli Blaženog Alojzija Stepinca zatvorenici slave u 20 sati, a ovih dana na počinak odlaze kasnije. Mogu se družiti, gledati televizijski program.

- Svaka soba je opremljena s televizijskim prijemnikom, imaju više od 50 programa a imamo i posebni kanal koji uređuje i sama kaznionica gdje se vrte filmovi i gdje mogu doznati informacije o tijeku izdržavanja kazne, rekao je Manjerović.

Za sustav se brine 380 ljudi, koji nemaju, reklo bi se, ni svetka ni petka. Za Božić i Novu Godinu moraju biti na raspolaganju.

- Za blagdane, subote, nedjelje, mi smo živi organizam 24 sata, govore zaposleni, dodao je Manjerović.

Iako život iza rešetaka podrazumijeva stroga pravila duh Božića itekako se osjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!