Granična policija na ušću Orljave spasila 13 ilegalnih migranata

24.01.2023.

17:25

Autor: I.Z./HRT

Policijski službenici ponovno u akciji spašavanja

Policijski službenici ponovno u akciji spašavanja

Foto: PU brodsko-posavska / HRT

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske Interventne jedinice policije Slavonski Brod, nadzirući državnu granicu, danas, oko 10 sati, na ušću rijeke Orljave u rijeku Savu, kod Slavonskog Kobaša, uočili su više osobe koje su zapomagale i dozivale u pomoć.

Osobe su se nalazile na nepristupačnom terenu u poplavljenom raslinju uz rijeku Savu te policijski službenici Postaje granične policije Slavonski Brod nisu mogli do njih službenim plovilom, već su krenuli u akciju spašavanja osoba koristeći čamac Interventne jedinice policije.

Galerija
Policijski službenici ponovno u akciji spašavanja, Foto: PU brodsko-posavska/HRT
Policijski službenici ponovno u akciji spašavanja, Foto: PU brodsko-posavska/HRTPolicijski službenici ponovno u akciji spašavanja, Foto: PU brodsko-posavska/HRT

Spašene sve osobe

Sve osobe su spašene i prevezene na sigurno i suho u policijsku postaju. Jednoj odrasloj osobi je pružena liječnička pomoć, te je prevezena u bolnicu.

Po dolasku u policijsku postaju promrzlim osobama su osigurani topli napitci i hrana, a u suradnji s djelatnicima Hrvatskog crvenog križa i suha odjeća i obuća.

Utvrđeno je da se radi o 13 državljana (2 djece, 5 žena i 6 muškaraca) Republike Kube, koji su nezakonito prešli državnu granicu i ušli u Republiku Hrvatsku.

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad sukladno zakonskim odredbama.

Riskiranje zdravlja i života

Policijska uprava brodsko-posavska apelira i opetovano upozorava na tragedije koje se mogu dogoditi osobama prilikom nezakonitih prelazaka državne granice jer riskiraju svoje zdravlje i život.

Također se mogu ponoviti slučajevi oštećenja ili prevrtanja čamaca (jer je Sava puna naplavina, granja i trupaca), pa su tragedije neizbježne, ako se u tom trenutku u blizini ne nalaze policijski službenici koji su uvijek spremni pomoći i spasiti osobe.

- Dana 29. prosinca 2022. godine u rijeci Savi (Slavonski Brod) pronađeno je tijelo nepoznate muške osobe kao i 23. prosinca kada su pronađena mrtva tijela tri osobe (šuma Radinje), također u rijeci Savi. Granične policajce posebno žalosti kada u Savi pronađu mrtvo tijelo osobe, a posebno ih veseli kada spase ljudski život, poručuju iz PU brodsko-posavske. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!