16:50 / 06.04.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

VIDEO: Davor Ivo Stier objasnio tko su političari klerikalci

-

-

Foto: - / -

Davor Ivo Stier (HDZ) za izjavu Hrvatske biskupske konferencije o Istanbulskoj konvenciji kaže da joj nema što dodati.
Davor Ivo Stier (HDZ) za izjavu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) o Istanbulskoj konvenciji kaže da joj nema što dodati. Njegov stav da joj se protivi nije se promijenio, izjavio je novinarima prije sjednice Predsjedništva HDZ-a u petak popodne.

"Moj je stav jasan, on se nije promijenio. Ja nisam klerikalac, stav ne baziram na tome što je sad bilo jedno ili drugo ili bilo koje buduće priopćenje, nego po svojoj savjesti. Ona jest formirana po kršćanskim vrijednostima, ali po svojoj savjesti nastupam", kazao je.

Nadbiskup Puljić: Ratifikacija Istanbulske konvencije štetna

"Mogu samo načelno nešto reći, da možda bolje razumijete moje stavove. Vidite, najveće antiklerikalce naći ćete među vjernicima koji svaku nedjelju idu na misu, i koji barem pokušavaju slijediti Kristov nauk. A najveće klerikalce ćete naći među političarima koji se povremeno pojave da bi pokupili pljesak u Crkvi ili da bi pokupili pljesak s oltara, kada su izbori možda da ih se s oltara favorizira, koji možda i znaju za neke prljavštine u hijerarhiji Crkve, ali nisu tu da ih očiste, nego da ostanu te prljavštine i da na temelju toga ucjenjuju i kontroliraju Crkvu", kazao je.

To je, poručuje, loše. "Taj tip klerikalizma je loš za Crkvu. Kao što kaže papa Franjo, loš je za politiku, loš je za društvo. Ja sam tu, slijedim i ono što su braća Radić govorili. Kada je u pitanju doktrina, tu treba slijediti ono što Crkva kaže, svećenici propovijedaju, slijediti to u Crkvi i izvan. A o tome za koga glasati, s kime raditi koaliciju, ono što je tipično autonomija politike, nemojte mi tu doći popovati", dodao je.

"Ja mislim da trebamo upravo takvu  jednu novu politiku, ne staru politiku koja ide za tim da se dobije potpora s oltara, a onda kada dođeš na vlast zaboraviš na kršćanske vrijednosti. Meni ne treba potpora s oltara. Kada je stvar politike , tu treba politika biti autonomna, nitko nam tu ne treba popovati. Kada je pitanje doktrine, onda mi znamo što je kršćanska doktrina. A i naravno - ne trebamo tražiti i od crkvene hijerarhije da odustane ili ako ne može odustati od doktrine, da je zamagli, zakukulji ili na bilo koji drugi način da to svjetlo istine ne svijetli. Dakle, kada je u pitanju doktrina, tu se naravno očekuje da se slijede one evanđeoske poruke - neka vam riječi budu 'da, da, ne, ne'. A kada je u pitanju politika - autonomija politike", zaključio je.

Plenković o Stieru: Ako je tako tako dovitljiv, neka vam on odgovori

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!