VIDEO: Dodig odšutio obrazloženje povrede poslovnika

21.04.2023.

13:48

Autor: P.F./HRT

Goran Dodig (HDS)

Goran Dodig (HDS)

Foto: HTV / HRT

Saborski zastupnik Goran Dodig (Hrvatska demokršćanska stranka) tražio je danas tijekom sjednice povredu poslovnika. Obrazloženje je odšutio, a shvatio ga je i s njime se složio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Saborski zastupnik Goran Dodig (Hrvatska demokršćanska stranka) tražio je danas tijekom sjednice Sabora povredu poslovnika. Nakon što mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković dao da obrazloži svoje stajalište zašto je došlo do povrede poslovnika Dodig je svoje obrazloženje odšutio.

Za to je dobio pljesak dijela zastupnika, a Jandroković mu je rekao kako je shvatio njegovu poruku i da se slaže s njom.

- No ipak je izvan procedure pa Vam nažalost moram dati opomenu, rekao je Jandroković.

Evo kako je to izgledalo.

Kako je došlo do Dodigove šutnje


Desna saborska oporba pozvala je Klub Možemo da bude dosljedan u osudi svih totalitarnih režima, pa i komunističkog. Učinila je to u raspravi o prijedlogu Kluba da Hrvatski sabor obveže Vladu da u roku šest mjeseci pripremi izmjene Kaznenog zakona kojima će se jasno i nedvosmisleno kažnjavati isticanje obilježja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima.

- Nismo čuli osudu komunističkog režima, rekao je Suverenist Marko Milanović Litre zastupnici Sandri Benčić koja je u ime Kluba predložila spomenuti zaključak na izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koje je Sabor danas donio. Ustvrdio je kako se to od Možemo neće ni čuti, jer zagovara ideje koje su bile u tim mračnim vremenima.

- Budimo dosljedni u osudi svih totalitarnih režima, pozvao je Nino Raspudić (Most) ističući kako, kad se zastupnica već poziva na europske vrijednosti, treba osuditi sve totalitarne režime: fašizam, nacizam i komunizam.

- To treba učiniti pogotovo jer je Hrvatska 45 godina imala komunističku vlast koje nitko nije izabrao, naglasio je.

Zadnji koji mogu docirati o europskim vrijednostima su oni u čijim su redovima ljudi koji bi vraćali Milku Planinc (komunistička dužnosnica) i čiji PR stručnjaci ubijanje katoličkih svećenika nazivaju dobrim starim vremenima, dodala je Marija Selak Raspudić (Most).

Miro Bulj (Most) ne dvoji da treba osuditi sve totalitarne režime, ali i poručuje kako bi bio najveća hulja kad ne bih štitio insignije Domovinskog rata: HV-a, HOS-a, HVO-a i policije.

Ivana Kekin (NL) opetuje kako Možemo zagovara kažnjavanje fašističkih simbola.

- Jasno nam je da je fašizam ono što ugrožava ovo društvo, ne ori se sa naših stadiona Smrt fašizmu, sloboda narodu, nego ZDS, kazala je.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u nekoliko je navrata pozivao da se prekine rasprava na tu temu, no zastupnici su se oglušili na to sve dok nije reagirao zastupnik Goran Dodig (HDS), jedan od studentskih vođa iz vremena Hrvatskog proljeća.

Zastupnik, koji vrlo rijetko istupa u Saboru, vrijeme predviđeno za repliku je odšutio, prekrivši pritom usne prekriženim prstima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!