VIDEO: Frano Ivković slavodobitnik 304. alke!

04.08.2019.

12:33

Autor: HRT

default error photo
U Sinju se danas obilježava 304. alka čiji je pobjednik Frano Ivković sa sedam punata! Imao je dva pogotka u sridu.
Slavodobitnik 304. Sinjske alke je alkar Frano Ivković iz Brnaza, koji je u tri utrke prikupio ukupno sedam punata. Imao je dva pogotka u sridu. Sve može, kazao je za HRT, zahvaliti svojoj Luni i mirnome galopu:U prvoj je utrci Ivković pogodio u jedan, a sljedeće dvije u sridu, što ga je dovelo do slavodobitnika. Samo bod manje od njega, šest, osvojio je alkar Tino Radanović.

Frano Ivković će ostati zapamćen i po tome što je osvojio jubilarnu 300. Sinjsku alku. Nakon pobjede je novinarima rekao s obzirom na to da je u prvoj utrci pogodio u jedan u sljedeće dvije utrke išao na sve ili ništa pa tako osvojio "dvi sride".Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

U rekordnih 45 nastupa od 1873. do 1926. godine Ante Grabovac Ivanov slavodobitničkim naslovom ovjenčao se četiri puta. Sa samo dva puta manje i to 43 ostat će zapamćeni Stipe Milun i Nikola Jelinčić.

Od živućih alkara slavodobitnički plamenac ulicama Sinja čak je pet puta nosio Ognjen Preost, četiri puta Stipe Breko, tri puta Joško Marić, a Ante Zorica je u Sinju slavio tri puta, te jednom na svečanoj alci u Vukovaru.

Vicko Grabovac je najdugovječniji alkarski vojvoda, a tu je dužnost obavljao 28 puta. Najdugovječniji pak alajčauš je Frano Tripalo koji je 22 puta bio na toj časnoj dužnosti, a Ante Delić-Firal 27 puta je bio arambaša.

Alkarski barjak s likom Gospe Sinjske do sada su nosili Josip Bilandžić, Ante Kotromanović, Ante Vučić, Ivan Čikara, Dragan Malbaša, Boško Vladović, Dujo Matić, Boško Ramljak, Mladen Marić, Stipe Breko, Stipe Bilandžić, Hrvoje Filipović Grčić i Darko Jadrijević.

Hajduk Andrijica Šimić je 1901. godine bio poseban gost Sinjske alke, a trideset godina kasnije tu je vitešku igru snimao američki Fox Film. Od 1965. godine Sinjska alka se prati i na malim ekranima koju je komentirao Sinjanin Mladen Delić.

- U Sinju se razmahala predsjednička kampanja
- Pripreme za Sinjsku alku 

Sinjska alka je tradicionalna viteška igra, spomen na pobjedu nad Turcima 1715. koja se održava prve nedjelje u kolovozu.

Alkari kopljanici gađaju kopljem dugačkim 290 do 300 cm s konja u punom trku alku dva koncentrično postavljena kruga, od kojih vanjski ima promjer 131,7 mm, a unutarnji 35,1 mm.

Obruči su međusobno povezani trima kracima koji prostor između njih dijele na tri jednaka dijela.

Pogodak u manji srednji obruč (srida) donosi tri boda, pogodak u gornji razdio dva boda, a pogodak u jedan od preostala dva razdjela donosi jedan bod.

Alka je postavljena na sredini rastegnutog konopca na visini od 332 cm, računajući od njezine sredine do zemlje.

Prije same Alke, održale su se utrke - Bara i Čoja.

Hrvatska predsjednica uručila VAD-u Povelju Republike Hrvatske

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je 304. Sinjskoj alci, a prigodno obraćanje započela je uručivanjem Povelje Republike Hrvatske Viteškom alkarskom društvu Sinj koju je preuzeo predsjednik VAD-a Sinj Stipe Jukić, priopćio je Ured predsjednice Republike Hrvatske.

Predsjednica je poručila kako se i ove godine s osobitim zadovoljstvom odazvala na svečanost 304. Sinjske alke koja se podudarila s 24. obljetnicom početka vojno-redarstvene operacije Oluja.

Iako ta dva događaja dijeli dvjesto osamdeset godina, povezuje ih isti duh: duh domoljublja hrvatskoga naroda i viteštva hrvatskih vojnika, kazala je, dodavši kako je Alka veličanstven simbol tih vrijednosti.

Iako Sinjska bitka 1715. godine, naglasila je, nije bila prva ni posljednja bitka hrvatskoga naroda za opstojnost i slobodu, uspomena na nju kroz Alku sažela je sve naše etičke vrijednosti i duhovne vrline.

Te vrline se mogu svesti u misao koju je često naglašavao naš prvi predsjednik Franjo Tuđman: svetoj dužnosti obrane domovine hrvatski se narod uvijek spremno odazivao s vjerom u Božju pomoć, napomenula je dodavši kako je izraz toga pouzdanja bila i vjera u Gospin zagovor, koju ovdje s ponosom nazivamo Gospom Sinjskom.  

Naglasila je kako zbog svojega izvanrednog značenja za Hrvatsku i hrvatski narod Alka zaslužuje posebno priznanje države. 

Ova povelja Republike Hrvatske simboličan je izraz takvoga priznanja, rekla je hrvatska predsjednica zahvalivši alkarskim vitezovima i momcima te svim dionicima velebne svečanosti koji iz godine u godine vjerno čuvaju jedinstvenu baštinu Hrvata.

Država svoje priznanje Sinjskoj alci, istaknula je, treba izraziti i trajnom skrbi kako bi se omogućila puna sigurnost organizaciji ove najstarije neprekinute hrvatske kulturno-povijesne manifestacije, koja na najljepši način čuva duhovne vrijednosti na kojima želimo graditi budućnost.

Ocijenila je kako je ta budućnost nakon Oluje čvrsto u našim rukama. Izborili smo pobjedu u Domovinskom ratu, stekli slobodu i neovisnost i postigli mnoge uspjehe", rekla je dodavši kako je zato zadaća svih naših zadaća sačuvati ljude u Hrvatskoj.

To je, smatra, prije svega, zadaća politike i državnih institucija, ali i svakog pojedinca, svake obitelji i cijeloga naroda.

Najveća poruka Alke je, naglasila je, kako se za Hrvatsku vrijedi boriti, kako je za nju bilo vrijedno umrijeti, ali je isto tako vrijedno živjeti za nju.

Prigodno obraćanje završila je čestitavši slavodobitniku i svim alkarima na viteškoj borbi, ali i vojvodi, članovima Viteškoga alkarskog društva i svima koji su doprinijeli ovom veličanstvenom slavlju viteštva i domoljublja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!