12:25 / 24.04.2018.

Autor: D.M./HRT

VIDEO: Greenpeace poziva ministra Ćorića da 'otkrije sunce'

-

-

Foto: - / -

Aktivisti Greenpeacea održali su prosvjednu akciju ispred Ministarstva zaštite okoliša. Istakiču kako Hrvatska svoju budućnost i dalje temelji na projektima fosilnih goriva.

Aktivisti Greenpeacea održali su prosvjednu akciju ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Transparentom dugačkim 6 metara i velikim satom-budilicom simbolično namještenim na 5 do 12 pozvali su ministra Tomislava Ćorića na hitan otklon od fosilnih goriva i usmjerenje k obnovljivim izvorima energije.

Aktivisti naglašavaju da Hrvatska ima golem potencijal za korištenje energije sunca, ali da se ona sustavno zanemaruje zbog čega je Hrvatska na dnu ljestvice po korištenju solarne energije u Europskoj uniji. Krajnji je čas da Ministarstvo energetike konačno otkrije sunce, da omogući građanima vlastitu proizvodnju energije jer će to smanjiti i hrvatski uvoz i račune za struju i utjecaj na okoliš, istaknuo je tom prigodom Zoran Tomić, direktor Greenpeacea u Hrvatskoj.

U konkretnim planovima i projektima, upozorava Tomić , i dalje dominiraju projekti na fosilna goriva kao što su nafta, plin i ugljen prozivajući ministra Ćorića da gotovo godinu dana nakon što je preuzeo dužnost ne pokazuje značajnu promjenu smjera. Želimo li ostati turistička zemlja koja se s pravom diči prirodnim ljepotama, moramo napustiti prljave i štetne projekte  kao što je obnova Plomina na uvozni ugljen ili LNG terminal na Krku  i okrenuti se obnovljivoj energetici za koju imamo sjajne prirodne uvjete", poručuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!