22:46 / 27.12.2018.

Autor: HRT

VIDEO: Hrvatska i svijet u 2018.

-

-

Foto: - / -

Kraj godine trenutak je za pogled unazad i rekapitulaciju - godine pune brojnih događaja.
Kraj godine trenutak je za pogled unazad i rekapitulaciju - godine pune brojnih događaja. Čemu smo se veselili i zbog čega tugovali - pogledajte pregled 2018. godine koji smo pripremili.

Iako 2018. nije izborna godina, za Vladu je bila vrlo turbulentna. Agrokor je dobro tresao i Banske dvore, napeto je veći dio godine bilo između Vlade i predsjednice. Spašavanje Agrokora iznjedrilo je aferu "hotmail" zbog čega je morala otići dotad najmoćnija žena u Vladi – Martina Dalić. Iako je brak koalicijskih partnera uglavnom bio skladan, i među njima je zaiskrilo zbog zakona o udomiteljstvu, ali i onoga o udžbenicima.

Tema broj jedan među sindikatima bile su mirovinske reforme. Nije lako bilo ni ministru obrane Damiru Krstičeviću kada je zbog protivljenja Amerikanaca u pitanje dovedena kupnja izraelskih borbenih zrakoplova F16. U Maroko nije otišla predsjednica - zbog Marakeškog sporazuma novi sukob Vlade i Patovčaka. Kako je doista vladala Vlada u 2018. pogledajte u prilogu Dajane Šošić.Unatoč solidnim makroekonomskim pokazateljima, nastavku gospodarskog rasta i smanjenju javnog duga, u gospodarskom smislu 2018. bila je i te kako turbulentna. Njezin prvi dio protekao je ponovno u znaku Agrokora. Sredinom godine postignuta je nagodba vjerovnika, a novi vlasnici postali su ruske banke, američki fondovi i vlasnici obveznica.

Tek što se riješila kriza u Agrokoru, nastupila je nova - u brodogradilištu Uljanik. I još traje, pulski je škver na aparatima. Od početka godine napustilo ga je više od tisuću radnika. Pregled gospodarstvene 2018. donosi Mladen Sirovica.S druge strane Markova trga radilo se punom parom. Statistički gledano zastupnici su radili više nego proteklih 10 godina. Sabor je plenarno zasjedao 117dana ili 876 sati i izglasovao 238 zakona. Kada je riječ o pridržavanju poslovnika -  bilo je svega. Izrečene su 264 stegovne mjere, saborska straža bila je aktivna u izbacivanju zastupnika, a opomene su letjele na sve strane.

Sada su zastupnici na odmoru sve do 15. siječnja. Najzanimljivije scene iz parlamenta donosi pregled Nataše Ban.Hrvatsko je pravosuđe, na znakovit način, i u ovoj godini obilježilo ono što se nije dogodilo. Početkom desetljeća, kada se Hrvatska pripremala za ulazak Europsku uniju, slijedile su brojne istrage i sudski procesi. Činilo se da je država u stanju nositi se s korupcijom i organiziranim kriminalom.

Danas, od petnaestak velikih, korupcijskih suđenja političarima i drugim javnim osobama u Hrvatskoj, završio je samo jedan - slučaj Maestro. Sve ostale afere i dalje čekaju epilog. Presjek godine u pravosuđu donosi Damir Dević.Godinu na izmaku uvijek je teško sažeti u nekoliko riječi kada na red dođe svjetska pozornica. Mnogi će reći da se 2018. u bitnome nije razlikovala od nekih prethodnih, ali događajima svakako nije bila siromašna - bilo da je riječ o kretanjima u potrazi za boljim životom, ratovima i primirjima, dogovorima ili sporovima, prirodnim nepogodama i klimatskim promjenama ili neprihvaćanju ljudi da trpe posljedice odluka političkih moćnika.

Neki će događaji ostati zapisani u povijesti, za neke je bolje da se nisu ni dogodili i da što prije budu zaboravljeni. Sanja Gvozdanović donosi presjek 2018. godine u svijetu.2018. nije donijela nikakav zaokret u hrvatskoj vanjskoj politici. Sa susjedima nismo ništa riješili, čini se da se lista problema čak povećala. Iz Europske unije nije bilo previše pohvala. Najmlađa članica, upozorio je Bruxelles, gubi korak ne samo s najbogatijima nego i onima koji su do jučer bili daleko iza nje.

Banski dvori i Pantovčak neprestano su se razilazi, gotovo i nije bilo teme oko koje su se suglasili. A sporilo se - od toga tko će koga i kada pozvati u službeni posjet, kako će se Hrvatska postaviti prema međunarodnim sporovima do toga tko će kamo putovati. Prilog Alenke Marine.Ljeto 2018. bilo je ljeto za pamćenje. Događaj kojemu smo se najviše radovali bez ikakve konkurencije bio je nastup naše nogometne reprezentacije u Rusiji. Zajedno s njima prolazili smo svaku utakmicu, veselili se svakom golu, a Vatreni su još jednom pokazali da mogu ono što političarima nikako ne uspijeva - ujediniti naciju u jedno veliko srce. A mnoga su srca zaplakala kada nas je napustio najpopularniji glazbenik našeg doba - Oliver Dragojević. Stari morski vuk pokazao je da su iskrenost i jednostavnost ono čemo svi trebamo težiti, ali, nažalost, on je samo jedan od rijetkih koji je tomu težio. Slavlje i tugu u 2018. sažela je u prilogu Matea Ribarević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!