14:12 / 25.04.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

[VIDEO] Istrage protiv dvije skupine krijumčara migrantima

-

-

Foto: - / -

Na području Hrvatske jučer je uhićeno 11 osoba za koje se sumnja da su krijumčarili migrante.
Uskok je na temelju prijava zagrebačke policije pokrenuo istrage protiv dvije skupine krijumčara ljudima. Peteročlanu skupinu sumnjiče za krijumčarenje najmanje 133 stranca, a druga sedmeročlana navodno je iz BiH u Hrvatsku prebacila 27 migranata.

Peteročlana skupina
, u kojoj je uz hrvatske i jedan državljanin BiH, navodno se od 14. siječnja do 13. travnja u Tušiloviću, povezala u zajedničko djelovanje kako bi zaradili prebacivanjem većeg broja stranaca iz BiH u Hrvatsku te zatim u Sloveniju.

Nakon što su u BiH dogovorili cijenu od 350 eura po stranom državljaninu i njihovo prebacivanje preko bosansko-hrvatske granice, pripadnici zločinačkog udruženja organizirali su preuzimanje i prijevoz stranih državljana do Zagreba, nakon čega su okrivljenici odlazili u BiH radi preuzimanja novca, izvijestio je Uskok.

Na taj je način, sumnja tužiteljstvo, iz BiH u Hrvatsku 20 puta prebačeno najmanje 133 stranih državljana, za što su primili najmanje 46.550 eura. Iznos su, sukladno prethodnom dogovoru i ovisno o sudjelovanju okrivljenika u pojedinom prebacivanju, međusobno podijelili. 

Za svih pet osumnjičenih pripadnika te skupine Uskok je zatražio određivanje istražnog zatvora.

Druga, sedmeročlana skupina migrante je navodno također krijumčarila za 350 eura, a bila je aktivna od prosinca prošle do ožujka ove godine. Ukupno su u pet puta preko granice prevezli najmanje 27 stranaca čime su zaradili 9350 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!