11:24 / 18.05.2018.

Autor: I.B./HRT

VIDEO: Iz bolnice izašla malena Maša, čudo od bebe

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon pet mjeseci borbe, višestrukih operacija i rekonstrukcije crijeva danas je otpuštena kući kao zdrava beba.
Mala Maša, djevojčica koja je rođena u 27. tjednu, a u Kliniku za dječje bolesti Zagreb zaprimljena je zbog toksične upale crijeva s perforacijama, nakon pet mjeseci borbe, višestrukih operacija i rekonstrukcije crijeva danas je otpuštena kući kao zdrava beba, priopćeno je iz bolnice. Veliki je ovo uspjeh hrvatskih liječnika i drugi ovakav slučaj poznat u svijetu.

U Klinici za dječje bolesti Zagreb – Klaićevoj tim liječnika pod vodstvom kirurga doc. dr. sc. Stjepana Višnjića, pročelnika Zavoda za abdominalnu kirurgiju Klinike za dječje bolesti, izveo je kompleksnu abdominalnu operaciju na djevojčici koja je u tom trenutku težila samo 450 grama.

"Čestitam liječničkom timu Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, KBC Sestre milosrdnice i KBC Zagreb na iznimnom pothvatu. Spašavanje djevojčice kirurškim postupkom u vrlo rizičnom stadiju razvoja zahtijevao je koordinaciju liječnika, medicinskog osoblja i bolnica. Ovim smo primjerom dokazali da je hrvatska struka i medicina na razini svjetske medicine", izjavio je prof. dr. sc. Milan Kujundžić, ministar zdravstva. 

"Uvidom u medicinske bibliografske baze podataka prema traženim parametrima abdominalne kirurgije, starosti bebe i porođajne težine dobili smo tri djevojčice u svijetu koje su preživjele tu kompleksnu operaciju – Emilija iz Njemačke, Maša iz Hrvatske i Abigeal iz Engleske. Sve tri bebe od prvog dana bili su pravi borci i mogu se smatrati čudima moderne medicine", rekao je doc. dr. sc. Stjepan Višnjić iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

"Današnji dan velik je i značajan za sve tri bolnice koje su sudjelovale na spašavanju djevojčice, ali i za hrvatsku medicinu. Integriranim pristupom multidiscipliniranog liječničkog tima spasili smo vrijedan ljudski život i to je uspjeh svjetskog rariteta", izjavio je prof. dr. sc. Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb. Izvijestio je i da će timu koji je sudjelovao u liječenju Maše biti dodijeljeno odličje Hrvatskog liječničkog zbora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!