15:14 / 02.08.2018.

Autor: HRT

VIDEO: Izraelski F-16 stigli u RH, nadlijetat će Knin

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tri izraelska višenamjenska borbena aviona F-16 Barak sletjela u zrakoplovnu bazu „Pleso“.
Tri izraelska višenamjenska borbena aviona F-16 Barak prvi put su u četvrtak, 2. kolovoza 2018. oko 15 sati sletjela u 91. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na Plesu, priopćio je MORH.

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, izraelske avione dočekao je avion MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nakon čega ih je dopratio do zrakoplovne baze.Riječ je višednevnom prijateljskom posjetu Zračnih snaga Države Izrael Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Premijer Andrej Plenković otkrio je na konferenciji za medije  kako će u nedjelju tijekom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti nad Kninom letjeti izraelski F16 koje je Hrvatska nedavno kupila.

Eugen Husak je javio kako je danas u Zračnoj luci Franjo Tuđman simbolično pisana povijest hrvatskog ratnog zrakoplovstva jer su sletjela prva tri izraelska borbena zrakoplova F 16 Barak. Ti će avioni 2020., kada postanu hrvatski, dobiti nova imena i to u znak legendarnih pobjeda HV-a u Domovinskom ratu, i zvati će se F16 Bljesak i F16 Oluja, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!