20:49 / 14.04.2018.

Autor: D.M./HRT

VIDEO: Je li HDZ proširio svoj koalicijski potencijal

-

-

Foto: - / -

I dok se u oporbi nadaju da će se saborska većina i dalje topiti, vladajući su uvjereni da će, i s tankom većinom, mandat izgurati do kraja.
Sliježu se dojmovi najburnijeg saborskog tjedna posljednjih mjeseci. Sa 76 zastupničkih ruku, točno koliko je granica saborske većine, odbijen je zahtjev oporbe za izglasavanje nepovjerenja potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić. I dok se u oporbi nadaju da će se saborska većina i dalje topiti, vladajući su uvjereni da će, i s tankom većinom, mandat izgurati do kraja.

Sedamdeset šest zastupnika koji su zacrvenili desni dio saborskog ekrana nije konačan broj onih koji podupiru Vladu, poručio je jučer Andrej Plenković, nedostajao je Furio Radin koj nije mogao doći iz zdravstvenih razloga. Da je saborska većina stabilna, tvrdi i HDZ-ov koalicijski partner. "Ne zamaramo se većinom, nego rezultatom koji trebamo isporučiti. Hrvatska je ušla u jednu fazu modernizacije politike, modernizacije društva, puno je izazova pred Vladom", poručio je Ivan Vrdoljak (HNS).

Jedan od izazova je i kako osigurati da se u ključnim trenucima svi pojave na glasovanju. Zato ne treba isključiti ni potragu za novim saveznicima. Na stranku Milana Bandića može i dalje računati, iako je njegov zastupnik bio protiv Istanbulske konvencije. "Vrlo je moguće da je premijer Plenković s ovom svojom novom pozicijom proširio svoj koalicijski potencijal i kod onih koji mu dosad nisu bili skloni", smatra Pero Maldini sa Sveučilišta u Dubrovniku.

Najpoznatiji SDP-ov matematičar Arsen Bauk nije se htio upuštati u kalkulacije o većini jer u njima je onaj najvažniji faktor - ljudski, potpuno nepredvidiv. "Hoće li većina pasti za još jednog ili dva ili će se to tako desiti, ne znam. Ne bih sad htio svakoga pojedinca prozivati posebno, iako su neki od njih zaslužili, a posebno oni koji su u pravosudnim procesima", kaže Bauk.

Kad su u pitanju bivši SDP-ovi kolege, strah od prelaska u drugi tabor opravdan je, no Mirando Mrsić tvrdi - ne i u njegovu slučaju. "Sve ono što je u duhu socijaldemokracije i mojih principa ću podržavati, ali sasvim sigurno neću biti onaj jezičac na vagi koji će čuvati Vladu. Uostalom vidjeli ste jučer da sam glasao za opoziv Martine Dalić", kazao je Mrsić.

Andrej Plenković dobio je jučer tešku bitku. No bitka za svaki glas nastavit će se do kraja mandata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!