VIDEO: Kako funkcionira kućni test na COVID

28.05.2021.

09:49

Autor: Studio 4/HRT/D.S.

 Ana Soldo u Studiju 4 je objasnila kako funkcionira kućni test na COVID

Ana Soldo u Studiju 4 je objasnila kako funkcionira kućni test na COVID

Foto: Studio 4 / HRT

Epidemiološka situacija u hrvatskoj se poboljšala, no opreza nikad dosta. Od danas su popustile mjere, a u ljekarne su stigli kućni testovi na koronavirus. O njima je u emisiji Studio 4 govorila Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore te objasnila kako test funkcionira, pogledajte video:

- U hrvatske ljekarne stigao je dugoočekivani test za samotestiranje. Test je jednostavan, uputama i metodama je prilagođen pacijentima. Ako netko smatra da ima simptome i da bi trebao provjeriti svoje zdravstveni status, može otići u ljekarnu i kupiti test, rekla je Ana Soldo te pojasnila način uzimanja uzorka sa samotestiranje.

- Način uzimanja uzorka sličan je kao i kod uzimanja PCR testova i kod antigenskih testova. Pacijenti dobiju jedan mali štapić, špatulicu koji na vrhu ima pamučni dio koji ide u nos, štapić se mora 2,5 cm staviti u nos i okrenuti nekoliko puta da se dobro uzme uzorak sluznice. Postupak ponoviti u drugoj sluznici, kazala je.

U testu je testna pločica, koja je dio svih testova za samotestiranje, dobije se i tekućina i stalak u koji se ulije tekućina i u koji će se staviti štapić nakon što se uzme uzorak. Štapić se u tekućini rotira nekoliko puta da tekućina preuzme uzorak sa štapića, sačekamo neko vrijeme, zatim nakapamo na predviđeno mjesto na testnoj pločici i rezultat se čeka 15-20 minuta, nastavlja.

Ako crta na testu ostane svijetla, znači da ste negativni, međutim ako je crta promijenila boju znači da ste pozitivni i osoba se treba javiti svome liječniku obiteljske medicine.

Za službeno detektiranje bolesti potrebno je ipak napraviti brzi antigenski test ili PCR test u zdravstvenoj ustanovi, naglasila je Soldo.

Visoka osjetljivost testa

Osjetljivost testa je preko 96 %, a cijena mu je 80 kuna u ljekarnama u Hrvatskoj. Kroz neko vrijeme se očekuje dolazak testova drugih proizvođača na naše tržište.


Soldo je komentirala informaciju da takav test u Njemačkoj košta 3 eura te se može kupiti u određenim trgovačkim lancima i rekla kako cijenu definira distributer, odnosno proizvođač te da Hrvatska na to nema utjecaja. 


- To je test koji samo služi samo za vlastitu informaciju, a tamo gdje morate imati negativan test, npr. za prelazak granice ili ulazak u neke prostore gdje se službeno traži negativan test, ovakav kućni test nije priznat, istaknula je. 


Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) još uvijek nije dao preporuku da su ovakvi testovi relevantni, a Soldo smatra da s obzirom na iskustva iz drugih zemalja, nije niti za očekivati da će je HZJZ dati. 


Testirati se mogu svi, ali pretpostavka je da test koristi osoba starija od 14 godina jer se podrazumijeva da će ga netko samostalno raditi. Mislim da je za djecu bolje napraviti test u nekoj zdravstvenoj ustanovi, rekla je Soldo. 


Istaknula je i važnost kupnje proizvoda u ljekarnama, a ne drugim, neprovjerenim kanalima, kako bi korisnici bili zaštićeni od prevare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!