11:29 / 21.06.2020.

Autor: Sandra Lacković/More:Split/HRT

VIDEO: Kako funkcionira morska kanta za smeće

-

-

Foto: - / -

Uvjerili smo se i sami - u kratkom je roku, bešumna morska kanta usisala pola kilograma nečistoće.
Kako očistiti oceane od plastike - pitanje koje muči cijeli svijet. U rješavanju jednog od najvećih svjetskih ekoloških problema pomaže Seabin - plutajuća kanta za smeće. Kupi otpad s morske površine pa i mikroplastioku. Inovativna tehnologija stigla je i u Aci Marinu Dubrovnik. 

Uređaj za prikupljanje plutajućeg otpada donacija je Sunsaila, jedne od najvećih svjetskih čarter kompanija. Da nije Covida proradila bi morska kanta i ranije.

- Seanbin  je stroj za prikupljanje plutajućeg otpada, pumpa vodu i skuplja travu ili plastiku s morske površine. Na ovom području pluta dosta smeća, a seabin ga pokupi prije nego potone, objašnjava Keith Owen Harvey, voditelj Sunsaila Dubrovnik.

Direktor Aci Marine Dubrovnik Leo Ajduković kaže kako prema nekim svjetskim medijima seabin skuplja obično 1,5 kilograma nečistoće dnevno.

Uvjerili smo se i sami - u  kratkom je roku, bešumna morska kanta usisala pola kilograma nečistoće.  Nije ovo prvi seanbin na Jadranu, ali jedini je s fiksinm postoljem - mora biti postavljen gdje je mirna voda i tako može raditi cijeli dan.

Ajduković kaže kako je bit svega da kanta osim plastike može usisavati razne tekućine kao što su nafta i razna ulja. Nakon što ih izvade, opet ih deponiraju u u posebne kontejnere.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!