08:23 / 21.01.2020.

Autor: Eugen Husak/HRT

VIDEO: Kako je zatvorenik umaknuo policajcima

-

-

Foto: - / -

Uhićen bjegunac - zagrebački policajci pronašli su ga na Borongajskoj ulici u Zagrebu, uhitili ga te prepratili u zatvor u Remetincu.
Policijska uprava zagrebačka danas bi trebala održati konferenciju o uhićenom bjeguncu kojega su policajci u ponedjeljak navečer pronašli na Borongajskoj ulici u Zagrebu, uhitili ga te prepratili u zatvor u Remetincu.

-
Dakle, nešto više od 24 sata trebalo je zagrebačkoj policiji da uhvati bjegunca iz medicinske ustanove, ujedno i zatvorenika. Vrijeme je podosta brzo bilo u kojem smo koristili sve resurse, dakle, one alate koje policija u takvim situacijama i koristi. Ne možemo s javnošću podijeliti načine na koje smo došli do osobe koju smo tražili, međutim, bitnije je to da su očito učinkoviti, izjavila je Marija Goatti, glasnogovornica PUZ-a.

- Iako su svi mislili i možda malo i prejudicirali da više nije u RH, pronađen je na zagrebačkom području, odnosno na Borongajskoj cesti.

Je li imao pomagača, detalji su, kaže Goatti koje ne bi iznosili u javnost.

- Vrlo brzo smo, jedan dan je vrlo kratko vrijeme da smo postigli cilj, odnosno locirali, pronašli i uhitili bjegunca koji se vraća u Remetinec.

Podsjetimo, 31-godišnji državljanin Srbije, koji je u nedjelju prijepodne pobjegao pravosudnim policajcima iz KBC-a Sestre milosrdnice kamo je doveden radi liječenja, uhićen je u ponedjeljak navečer, potvrdio je MUP RH i na Twitteru.- Danas je već pokrenut stegovni postupak zbog teške povrede službene dužnosti, s obzirom na to da se radi o njihovom propustu jer je bilo naloženo vezivanje pritvorenika, a što nije bilo učinjeno prilikom odlaska na WC, izjavila je jučer Jana Špero novinarima u Ministarstvu pravosuđa.

Kako je do bijega uopće došlo?

Filmski prizor odigrao se u Vinogradskoj ulici u Zagrebu. Zatvorenik, nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora, pobjegao je kroz prozor WC-a u bolnici, kamo je odveden na liječenje, iako je bio pod nadzorom pravosudnog policajca. Raspisana je tjeralica, no od bjegunca, inače državljanina Srbije - ni traga. Pokrenut je stegovni postupak.

Zatvorenik Ivan Đorđević u nedjelju se u Remetincu požalio da je nešto progutao. U pratnji dvojice pravosudnih policajaca hitno je prebačen u bolnicu Sestara milosrdnica. Tu mu daju laksativ pa Đorđević nekoliko puta odlazi na WC. Zatvorenika puštaju na WC iz kojeg se može pobjeći i na drugu stranu, preko zida.Iza zida se nalazi malo bolničko skladište iz kojeg se lako može pobjeći dalje, kroz prozor. I tu se zatvoreniku gubi svaki trag.


 


Od bolničkog prozora do tramvaja treba samo nekoliko minuta. Pravosudni policajci ubrzo su shvatili da je WC prazan. Odmah je obaviještena policija, pokrenuta potraga, ali Đorđević nije pronađen. 

Ovo Đorđeviću nije prvi pokušaj bijega. U lipnju prošle godine u kombiju prepunom ilegalnih migranata pokušao je probiti policijsku blokadu na Lučkom.

Ovo je policijska snimka toga događaja:A ovo su bile posljedice:


 


Pravim čudom tada je izbjegnuta velika tragedija. U tom kombiju, naime, bile su 33 osobe.

Zbog svega Đorđević je ubrzo nepravomoćno osuđen na 4 godine zatvora u kojem je bio sve do jučer. U Ministarstvu pravosuđa potvrđuju da je zbog bijega u tijeku interna istraga. 

U Ministarstvu doznajemo da su policajci pogrešno procijenili da se zid WC-a ne može preskočiti te da su cijelo vrijeme stajali ispred vrata.

- Utvrđujemo činjenice, vidjet ćemo kakav će ishod biti, ali sve upućuje na propust naših pravosudnih policajaca - rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

U Sindikatu pravosudne policije upozoravaju da ovakvi propusti ne trebaju nikoga čuditi jer pravosudnih policajaca jednostavno ima premalo.

- U zadnje vrijeme ti pravosudni policajci rade i puno prekovremenih, oni su preopterećeni i jednostavno njihova je koncentracija na nuli, komentira Armin Tatarević, predsjednik Sindikata pravosudne policije.

Pogledajte video (napomena: prilog je snimljen prije uhićenja bjegunca):
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!