VIDEO: Kamera HTV-a zabilježila smještaj prvih pacijenata u šator

07:57 / 24.11.2020.

Autor: D.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Epidemiolozi rade danonoćno i nailaze na niz problema. O njima govori ravnatelj varaždinskog ZJZ-a Marin Bosilj.
Prvi su put oboljeli od COVIDa -19 smješteni u šator, i to ispred varaždinske bolnice, u kojoj više mjesta nema. Kamera Hrvatske televizije snimila je ulazak prvih pacijenata.

Još prije je bolnica najavila da će se šatori koristiti za smještaj pacijenata koji su u tranzitu prema drugim bolnicama. Varaždinska županija u posljednja 24 sata bilježi 242 slučaja zaraze koronavirusom te je i dalje na vrhu liste najteže pogođenih europskih regija. 

- Počeli su se puniti šatori. Ljudi u zaštitnim odijelima, u skafanderima, upravo su uveli u šatore dva pacijenta i jednu pacijenticu. Ono čega smo se svi pribojavali, to se obistinilo. Svi su kapaciteti u bolnici do kraja popunjeni. Imamo potvrdu od medicinske djelatnice da je riječ o COVID pozitivnoj osobi, javio je iz Varaždina novinar HTV-a Ivica Grudiček.

- Nažalost brojke nam ne idu u prilog. Zadnjih dana se ne snižavaju. Konstantne su. Duboko vjerujemo da će u naredno vrijeme doći do pada tih brojaka. No bolnički će sustav i u tom slučaju još jedno vrijeme biti pod ogromnim pritiskom jer znamo da unatrag 7 do 15 dana uvijek pacijenti dolaze nakon što im je dijagnosticiran COVID, istaknuo je Marin Bosilj iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

- Ne možemo sa sigurnošću reći da će doći do smanjenja brojki nakon uvođenja strožih mjera. To su naše želje. A hoće li se one obistiniti, to je teško prognozirati, rekao je.

- Želim apelirati apsolutno na sve. U ovom trenutku nam je bitno jedinstvo. Bitno nam je da budemo zajedno. Od zdravstvenog sustava, od gospodarstvenika, od građana sve do političara. Da svi budemo u istoj misiji da spriječimo prodor ove epidemije da nam se ne bi desilo da zbog jedne šake novaca na kraju gubimo vreće novaca, da gubimo vreće života i da se nećemo godinama oporavljati od gospodarske krize koju će nam prouzročiti ova epidemija, istaknuo je Bosilj.

- Prema svim informacijama kojima raspolažem, sustav funkcionira. Uz ogromne napore ravnatelja i njegovih suradnika i svih djelatnika. Za sada uspijevaju izvršiti sve one zadatke koji se pred njima. Isto tako i moja ustanova, zasad uspijevamo. Ja vjerujem da ćemo uspjeti dočekati pad brojki. I da će doći bolje vrijeme, naglasio je.

Varaždinska županija i dalje je županija među najgorima u Europi po incidenciji koronavirusa na 100.000 stanovnika. Pokazatelji nisu dobri - jučer je zabilježeno 285 novozaraženih koronavirusom, a četiri su osobe preminule.

➡️ U Varaždinskoj županiji 285 novih slučajeva
➡️ Sve o koronavirusu 

Vrijeđanje epidemiologa i skrivanje kontakata

- Samo je pitanje dana kad će se šatori pred bolnicom početi puniti. Statistika kaže da 10 posto zaraženih treba terapiju kisikom. Vjerujemo da će nakon sedam dana od uvođenja strogih mjera i uz rad epidemiologa brojke biti povoljnije, kazao je ravnatelj varaždinskog Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj.

Epidemiolozi rade danonoćno i nailaze na niz problema

- Oko 300 je novooboljelih dnevno, i ako svaki od njih ima barem 4 kontakta - to se penje i preko tisuću njih. Oni često ne žele odgovarati na pitanja, poklapaju slušalicu i više se ne žele javiti. Neki od njih jasno i glasno kažu kako ne žele dati podatke o svojoj obitelji. Ima i onih koji vrijeđaju, naglasio je. 

Na žalost, virus je prodro i u Zavod za javno zdravstvo pa su u Varaždinu dobili ispomoć od 11 liječnika za rad pod nadzorom tako da uz veliku žrtvu uspijevaju odraditi sve poslove, kaže Bosilj. Apelirao je na građane da shvate da je virus zaista ozbiljan, te da i uz mjere nalazi svoj put. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!