VIDEO: Kitovi u Malostonskom zaljevu

30.07.2020.

18:52

Autor: I.D./Pero Štrbe/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Dva kita prošla su između stupova Pelješkog mosta i kreću se prema kraju Malostonskog zaljeva. Približili smo im se na 30-tak metara.
Je li tome razlog pandemija ili nešto drugo, ali u posljednje vrijeme u našem Jadranu viđamo sve više kitova, dupina, pa i morskih pasa, srećom bezopasnih za ljude. Jednom takvom prizoru naša je ekipa svjedočila kod Komarne, u neposrednoj blizini budućeg Pelješkog mosta. Naišli su na nekoliko kitova, duljih i od 15 metara.

Rijedak je to prizor i na otvorenom moru, a kamoli u malom zaljevu. Dva kita prošla su između stupova Pelješkog mosta i kreću se prema kraju Malostonskog zaljeva.- Profesionalni ribar sam 30 godina i prvi put ovo vidim ovdje u kanalu. Neke sam goste provozao, Poljake, izišli su kitovi i nisam mogao vjerovati, kaže Milan Pezo, ribar iz Kleka.

- Stvarno je fantastičan prizor, vidjeli smo dva, čak tri i ogromni su, oko 15 metara, kaže Ivo Jerković, Komarna.

Kitovi su jako miroljubivi, plivali su oko broda, ronili ispod brod, a brod nisu dodirnuli.

Poznato je da u Jadransko more ulaze dvije vrste kitova.

- To je veliki kit i Cuvierov kljunasti kit, Ziphius cavirostris, dakle dvije vrste koje su kozmopolitske, imaju svoje populacije i u Sredozemnom moru i redovno zalaze u Jadran, samo je situacija ta da oni se obično drže otvorenih voda, kaže dr. sc. Valter Kožul, Institut za more i priobalje, Dubrovnik.

Ovaj put zalutali su u uski zaljev, a mi im samo možemo poželjeti da se iz njega i sretno vrate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!