VIDEO: Maturanti slave završetak nastave

22.05.2019.

07:17

Autor: D.M./HRT

default error photo
Diljem Hrvatske učenici završnih razreda srednjih škola proslavljaju 'norijadom' završetak nastave.
Ova je srijeda bila posljednji dan nastave za više od 30 tisuća maturanata. Diljem Hrvatske učenici su se od srednje škole oprostili 'norijadom' i plesom. U Zagrebu je povorka od šest tisuća maturanata prošetala od Trga bana Jelačića do parka Bundek gdje je program potrajao do navečer.

Maturanti su svoj dan počeli slaviti okupljanjem na Trgu, a neizostavan dio proslave su zviždaljke, ples, pjesma, brašno, alkohol, kupanje u fontani Manduševac i šarene razredne majice s natpisima poput "Naše kute životinje se plaše, zbog čega se repom više ne maše", "Dvije ploče jedan izolator, mala moja to je kondenzator", "Odlazak u Njemačku u obzir ne dolazi, dok zadnji kukac po Hrvatskoj plazi" te "Kruha i integrala".Mlade je zabavljao glazbeni program u izvedbi DJ Turk & Jocker, uz pratnju Jakše Jordesa na saxofonu, animatora Marka Petra Oreškovića i Lea Milea. Maturante je u hodnji do Bundeka predvodio gradonačelnik Milan Bandić, a kolonu su pratili zdravstvena ekipa, prometna policija i zaštitari.Maturanti XV. gimnazije završetak školovanja započeli darivanjem Maturanti XV. zagrebačke gimnazije svoj završetak školovanja započeli su darivanjem. Kombi Crvenog križa odvezao je u socijalne trgovine sve namirnice koje su vrijedno skupljali tjedan dana. Nakon toga oprostili su se na zanimljiv način sa svojim profesorima pa se tek onda pridružili ostalim maturantima.Oproštaj od škole plesom - Osijek, Varaždin i Karlovac

A 2388 maturanata iz Osječko-baranjske županije oprostilo se od srednjoškolskih klupa francuskim dvorskim plesom kadrilom. Plesali su je 15. godinu zaredom - ove godine u Osijeku, Belom Manastiru, Valpovu, Donjem Miholjcu, Našicama i Đakovu. Nakon kadrile otišli su na izletište na lijevoj obali Drave gdje je za maturante organizirana zabava uz glazbu nekoliko DJ-eva.

Varaždinski maturanti tradicionalnom quadrillom završili su trodnevnu Maturantiku, kojom su obilježili završetak srednjoškolskog obrazovanja. Na Kapucinskom trgu u Varaždinu plesalo je njih više od 700, u isto vrijeme s kolegama u drugim europskim gradovima. Nakon quadrille, maturantska zabava nastavljena je uz DJ-a u Parku mladih u Varaždinu.

Od srednje škole karlovački maturanti oprostili su se "Salonskim kolom".

Poruka ministrice Blaženke Divjak maturantima

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak zaželjela je maturantima u poruci na svom Facebook profilu puno sreće i uspjeha u budućnosti, istaknuvši kako vjeruje da će na završetku srednjoškolskog obrazovanja sretno ući u studentske ili poslovne vode.


.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!