11:42 / 24.04.2018.

Autor: D.M./M.M./HRT/Hina

VIDEO: Međimurje dobilo prvi studentski dom

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Za 39 čakovečkih studenata, koliko će ih boraviti ondje, dom će značiti manje troškove smještaja. Osim toga, studenti su sretni što će napokon u blizini sveučilišta imati studentsku menzu.
Uz pomoć novca iz europskih fondova Međimurje je dobilo prvi studentski dom. Projekt revitalizacije starog vojnog objekta u obrazovnu ustanovu bio je vrijedan gotovo devet milijuna kuna, a još četiri milijuna uložilo je Međimursko veleučilište. Dom je danas svečano otvoren, a ondje je bila i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Uporabni prostor novog Studentskog doma je 1.051,29 m2 i ima ukupno 27 soba, čime je osiguran smještaj za 39 studenata. Privatni smještaj studenti su prosječno plaćali 1.200 kn, pa su studenti zadovoljni. Osim toga, napokon će u blizini sveučilišta imati i studentsku menzu.Međimurje ima dugu tradiciju visokog školstva. Desetljećima je tu Učiteljski fakultet, desetak godina postoji i Međimursko veleučilište koje danas ima petstotinjak redovitih studenata. U funkciju bi se mogla staviti i još koja zgrada vojnog kompleksa u kojem uspješno djeluje i inkubator za mlade poduzetnike.

Ministrica Divjak izjavila je da je novi objekt od velike važnosti za daljnji razvoj Veleučilišta te će doprinositi uključivanju studenata iz cijele Hrvatske na obrazovanju iz STEM područja.

U sklopu posjeta Međimurskoj županiji ministrica je održala i radni sastanak s vodstvom županije, na kojem je čestitala županu Matiji Posavcu na provođenju brojnih projekata i politike koja vodi k prosperitetu svih žitelja gdje je Međimurje primjer drugima u Hrvatskoj.

Posebno me veseli što Međimurska županija već sada vidi svoju priliku orijentacijom prema tehničkom području i informatici te povezuje to sa školama i tržištem rada, rekla je Divjak i najavila kako će njezino ministarstvo sudjelovati u opremanju međimurskih škola i dvorana, a posebna sredstva su osigurana za OŠ Pribislavec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!