[VIDEO] Mila je srčani borac koji ima dovoljno energije da pobijedi sve

02.04.2019.

07:52

Autor: I.H./M.Š./S.M./HRT

default error photo
Roditelji su dugo čekali i kasno u ponedjeljak navečer dočekali plan liječenja iz dječje bolnice u Philadelphiji. Ispostavljen im je račun od 3 milijuna dolara, koji s popustom iznosi 2 milijuna 300 tisuća dolara.
Obitelj Rončević s dvogodišnjom Milom, koja boluje od rijetkog oblika leukemije, doputovala je zrakoplovom u Philadelphiju, gdje će biti primljena na liječenje u tamošnju dječju bolnicu. Zrakoplov je sletio s polusatnim zakašnjenjem, nešto prije 22 sata.

- Liječnički tim čeka Milu i njezine roditelje, kazala je oko 23 sata za Dnevnik 3 dopisnica iz SAD-a Branka Slavica. Razgovarala je s nekoliko liječnika iz bolnice u kojoj će se liječiti djevojčica Mila, no oni nisu željeli govoriti javno za medije.

Bolnica u kojoj će se liječiti Mila jedna je od tri najbolje američke bolnice za djecu.

Vladimir Rončević: Mila je srčani borac koji ima dovoljno energije da pobijedi sve

Mila je prvi dio puta, do Frankfurta dobro provela. Mala Mila je srčani borac koji ima dovoljno energije da pobijedi sve, rekao je njezin djed Vladimir Rončević.

Potvrdio je da će u Philadelphiji obitelj Rončević dočekati medicinski tim sa sanitetskim kolima.

- Bit će i predstavnici udruge Hrvata Philadelphije koji su također organizirali veliku pomoć za boravak. Vjerujem da već večeras počinju prve analize i borba protiv leukemije, kazao je Rončević.

Kazao je i da je s Draganom Primorcem razmijenio poruke. U sinoćnjim pregovorima su mu rekli da postoje pristojni izgledi da to sve skupa završi kako mi svi to želimo, rekao je.

- Nevjerojatno je koju je reakciju izazvala ova akcija kod ljudi u Hrvatskoj, ali i svijetu. Pokazalo se još jedanput u presudnim situacijama da su Hrvati narod koji ima najveće srce na svijetu. Bilo bi dobro i kada bi to srce u ritmu zajedništva kucalo i kada nismo u nevolji, dodaje. 

U Philadelphiju je stiglo i predstavništvo hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu. Oni će biti logistička potpora obitelji, kazala je HRT-ova dopisnica iz SAD-a Branka Slavica za središnji Dnevnik.

- U Odjelu koji će se brinuti o Milinom zdravlju, sve je spremno. Tamo rade međunarodno priznati liječnici, dodala je.

Roganović: Drago mi je da djevojčici nismo oduzeli šansu za izliječenje

Izjavu je dala i doktorica Jelena Roganović koja je u KBC-u liječila djevojčicu. Da je Milino stanje dobro, najbolje potvrđuje to što je iz riječke bolnice izišla u majčinom naručju, objasnila je Roganović.

- S kolagema iz Philadelphije sam se prvi put čula prije dva dana i nakon toga je nastala intenzivna razmjena podataka što je Mila ovdje dobila, silne dokumentacije koju smo prevodili i slali. To im je pomoglo u planiranju nastavka liječenja. Jako mi je drago da djevojčici nismo oduzeli šansu za izlječenje. Drago mi je da Mila ide samo na nastavak kemoterapije i planiranu transplantaciju krvotvornih matičnih stanica, kazala je Roganović.

Za Novi list je Roganović kazala da joj je drago da je jedno dijete s malignom bolešću senzibiliziralo javnost. 

- Nadam se da nakon ovog slučaja dječja onkologija neće ponovo pasti u drugi plan. Također se nadam da ovaj put neće biti pojedinaca koji će bolesno dijete iskoristiti za vlastitu promidžbu, izjavila je. 

STARIJE: Mila Rončević s majkom i ocem otputovala je u Frankfurt u 9.25. Odande je krenula na put u Philadelphiju, gdje će ih na aerodromu dočekati medicinski tim Children's Hospital of Philadelphia.

Milin djed, dugogodišnji HTV-ov novinar i urednik Vladimir Rončević, izjavio je da će brigu o smještaju obitelji Rončević u Philadelphiji preuzeti Američko-hrvatsko društvo prijatelja "Steve Rukavina".Majka Sanja Matijević Rončević potvrdila je da cijena koju su u toj bolnici formirali iznosi malo manje od 3 milijuna američkih dolara, a s popustom oko 2,3 milijuna dolara.

Otac Marin Rončević dao je kratku izjavu novinarima.

- Hvala vam svima što ste se u ovolikom broju odazvali. Hvala medijima, prijateljima, svima koji su se pojavili. Sada je stvarno, nadam se, dosta ovoga cirkusa, idemo u neke nove bitke. Tu je, spremna je za dalje, idemo mi svoje odraditi. U posljednja dva tjedna spavao sam tri sata ukupno, sinoć smo se sa svime natezali do 1, 2 ujutro, pa smo u 5 sati krenuli. Evo, ne znam što sad trebam dalje raditi, zamolio bih vas da mi odemo na miru. Hvala vam lijepa, ljudi", rekao je Marin Rončević, nakon čega je Mila pozdravila okupljene.

Milin djed, Vladimir Rončević, na aerodromu je komentirao je li im laknulo sada kada su na putu za SAD.

- Na neki način je laknulo jer je ova prva faza bila jako naporna i strašno stresna jer se mijenjalo sve iz sata u sat. I ti pregovori sinoć trajali su do 11 sati, prva faza je gotova, sada kreće ona mnogo važnija, to je ta faza liječenja. Međutim, kao što smo vjerovali da će ova prva proći kako treba, tako vjerujemo da će i ova druga, kazao je.

Na pitanje kako komentira peticiju da obitelj Rončević zadrži svoju kuću, kazao je kako tu nema dvojbe, to je gotova stvar.

- To je gotova stvar, Marin je dao hipoteku. On je takav čovjek i ne bi promijenio mišljenje. Kad bi se povukao, smatrao bi da je obmanuo javnost i sebe.

Mila je jutros oko 6.30 krenula iz Rijeke u Zagreb, kamo je stigla oko 8 sati. Okupljeni na aerodromu dočekali su je velikim pljeskom.

S roditeljima Mile Rončević jutros je bila naša Ivana Bilen Perić.


Ažurirani podaci na stranici Lifeformila, objavljeni poslijepodne govore da je prikupljeno više od 37 milijuna kuna.

Bez obzira na apel Milina oca Marina Rončevića da se više ne uplaćuje novac jer ga je prikupljeno dovoljno, on i dalje sjeda na njegov žiro-račun. 

Cijela Hrvatska ujedinila se u prikupljanju sredstava za liječenje malene djevojčice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!