18:08 / 25.10.2019.

Autor: Hrvoje Gunjača/M.Š./Hina/HRT

[VIDEO] Napadi Kiowa helikoptera na ciljeve na moru i desant na otok

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U odnosu na prethodna izdanja, HARPUN19 karakterizira uvođenje novih sredstava i opreme, kao i obnavljanje nekih starih sposobnosti.
Završnim prikazom vojne vježbe s bojevim gađanjem HARPUN 19, u akvatoriju srednjeg Jadrana u petak je završen najznačajniji obučni događaj Hrvatske ratne mornarice (HRM) u ovoj godini, a u vježbi je po prvi put obavljeno gađanje površinskog cilja na moru helikopterima OH-58D Kiowa Warrior iz sastava HRZ-a.

Gađali su se ciljevi na moru, a izveden je i simulirani desant na otok.

Zapovjednik vojne vježbe HARPUN 19 kontraadmiral Ivo Raffanelli jedanaesto izdanje vježbe HARPUN ocijenio je uspješnom.

- Cilj vježbe - demonstrirati obučenost, osposobljenost i uvježbanost u pripremi i provedbi borbenih djelovanja kroz usklađeno međurodovsko i intergransko djelovanje - ispunjen je u potpunosti, rekao je kontraadmiral Raffanelli.

U odnosu na prethodna izdanja, HARPUN19 karakterizira uvođenje novih sredstava i opreme, kao i obnavljanje nekih starih sposobnosti.

- Potpuno operativan u vježbi je sudjelovao novi brod HRM-a, obalni ophodni brod OOB-31 Omiš, po prvi put smo imali priliku vidjeti i gađanje površinskog cilja na moru helikopterima OH-58D Kiowa Warrior iz sastava HRZ-a te smo uspjeli obnoviti sposobnost gađanja ciljeva u zraku sa lakim prijenosnim raketnim sustavom (LPRS) s broda, kazao je.

Direktor vježbe, komodor Damir Dojkić, potvrdio je kako je cilj vojne vježbe u potpunosti ostvaren.

- Uz već ranije potvrđene sposobnosti za provedbu pomorsko-zračnog desanta, površinskog i minskog ratovanja, sa zadovoljstvom mogu zaključiti kako je tijekom ove vježbe potvrđeno i značajno unaprjeđenje sposobnosti protuzračne obrane, kao i sposobnosti za pružanje vatrene potpore pomorskim snagama iz zraka, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!