[VIDEO] Neverin u Istri: U 2 sata čak 8 tisuća munja!

27.07.2019.

10:19

Autor: M.Š./Hina

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Silovit neverin iznenadio je noćas cijelu Istru i Kvarner, pala je obilna kiša, zabilježen je olujni nalet vjetra i više od osam tisuća munja.
Silovit neverin iznenadio je noćas cijelu Istru i Kvarner, pala je obilna kiša, zabilježen je olujni nalet vjetra i više od osam tisuća munja u samo dva sata, navodi istarski meteoportal Istramet. 

- Približavanje olujnih sustava iz Italije potaknuo je razvoj novih grmljavinskih sustava na moru sjevernog Jadrana, a zatim i formiranje kompaktne olujne linije. Grmljavinska linija sporo se približavala obali, tako da su nautičari imali nekoliko sati da se sklone na sigurno, naveo je Istramet. 

Zapuhao je prolazno jak vjetar, mjestimice s olujnim udarima, uglavnom jugozapadnjak, a meteorološke postaje na pulskom području zabilježile su udare vjetra od 86 kilometara na sat.

Mjestimice je pala i obilna kiša pa su tako u Umagu i Novigradu pala čak 32 milimetra, porečke postaje zabilježile su do 15 mm, isto koliko i one na Motovunštini. U središtu Pule palo je 13 mm, dok su se temperature zraka snizile za oko pet stupnjeva.

Prema riječima zapovjednika pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudija Karlovića, zbog uklanjanja stabala koja su pala na prometnice vatrogasci su intervenirali u šest navrata, no većih problema nije bilo. 

Sve je to, kako se doznaje na Istrametu, samo uvod u promjenu vremena koja stiže u subotu, a koja će vrhunac imati sredinom nedjelje, kada su izgledne lokalno obilne količine kiše, jaki neverini i obilje grmljavinske aktivnosti.

Video: Istramet

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!