[VIDEO] Nevrijeme u Hrvatskoj: pijavice u Umagu, stotine munja u Zadru...

03.08.2020.

18:55

Autor: T.V./B.A./M.Š./HRT/Hina

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Snažno nevrijeme u ponedjeljak poslijepodne pogodilo je zapadne krajeve Hrvatske, a obilne je kiše bilo i u drugim dijelovima. U Istri su zabilježene pijavice, a u Dalmaciji je bilo neverina te jakog grmljavinskog nevremena, poglavito na zadarskom području.
Snažno nevrijeme u ponedjeljak poslijepodne pogodilo je zapadne krajeve Hrvatske, a obilne je kiše bilo i u drugim dijelovima. U Istri su zabilježene pijavice, a u Dalmaciji je bilo neverina te jakog grmljavinskog nevremena, poglavito na zadarskom području.

U emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" o nevremenu i onome što možemo očekivati tijekom utorka, govorila je Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Na području Karlovca i Duge Rese u snažnom pljusku praćenom tučom, vjetrom i grmljavinom nastala je šteta na brojnim kućama, automobilimai usjevima, a sa zgrade Pučkog otvorenog učilišta u Dugoj Resi vjetar je otkinuo limeni krov. Vozača automobila u tom je trenutku sekunda dijelila od tragedije.

Oko 18 sati u ponedjeljak olujno nevrijeme poharalo je Dugu Resu. Tuča veličine oraha u 15 minuta uništila je vrtove, voćnjake, poljoprivredne nasade. Nevjerojatnu sreću imao je vozač u Dugoj Resi koji je za stotinku sekunde izbjegao rušenje krova Gradske vijećnice.

Užurbano se radi na prekrivanju krova na zgradi Otvorenog učilišta u Dugoj Resi s kojeg je vjetar odnio limeni krov. U sklopu zgrade je i Gradska uprava s dvije gradske vijećnice u koje je prodrla obilna kiša.

Snažan pljusak mjestimice je bio praćen tučom, ponegdje i veličine jajeta, te su razbijena vjetrobranska stakla i karoserije mnogih automobila, ali i crjepovi kuća.

- Šteta je neprocjenjiva. Imamo više intervencija u gradu Dugoj Resi, najviše na krovovima. Saniramo posljedice, još ne mogu sa sigurnošću reći kolika je, rekao je Goran Šteta, zapovjednik DVD-a Duga Resa.

Snažno nevrijeme praćeno kišom, pljuskovima s grmljavinom te jakim vjetrom pogodilo je i Istru, posebno zapadnu obalu istarskog poluotoka, odnosno područje Umaga i Poreča.

- Poslijepodne je zbog jakog nevremena koje se podignulo negdje oko 5 i pol, 6 sati srušen veći broj stabala. Zabilježena je velika materijalna šteta na kućama, autima i prometnicama, ističe Bojan Štokovac, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Umag.

Nakon što je tijekom dana na području Istre bilo lokalnih pljuskova, kasno poslijepodne razvio se snažan sustav na moru koji je zahvatio Italiju te šire riječko područje, a predvečer je stiglo i u Istru, navode iz istarskog meteoportala Istramet.

U Novigradu i Taru od siline nevremena srušena su brojna stabla i prometni znakovi, a na Umag se sručilo olujno nevrijeme uz vjetar brzine od oko 150 km/h praćeno pijavicama.

U Poreču je pak stablo palo točno na čekaonicu na autobusnoj postaji i smrskalo je, no, srećom, nitko nije stradao. Iako su obilne oborine diljem Istre preplavile prometnice, u policiji kažu da većih problema u prometu nije bilo.

Ekipe vatrogasaca su na terenu kako bi sanirale štetu koju je prouzročilo grmljavinsko nevrijeme koje je zahvatilo veći dio Istre.

U Zadru je bila nevera:

Nakon prvoga vala slijedio je drugi tijekom noći kada su se nad Zadrom i okolnim otocima mogle vidjeti stotine munja.


U karlovačkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi rekli su Hini u ponedjeljak da je na terenu desetak ekipa profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca jer treba što prije zaštititi kuće najlonom da ne bi bilo veće naknadne štete.

Oštećenja su izazvali i vjetar i tuča, koja je ponegdje bila i veličine jajeta ili oraha, posebno u Dugoj Resi.

Što se Karlovca tiče, dojave o šteti stižu uglavnom iz naselja Logorište i dalje jugozapadno prema Švarči i Dugoj Resi.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković rekao je Hini da je znatno oštećeno najmanje 35 krovova u Karlovcu i 15 u Dugoj Resi te da vatrogasci rade na sprječavanju veće štete gdje je to moguće.

Angažirane su sve snage na terenu Karlovca i Duge Rese, ali i vatrogasna vozila s ljestvama za rad na visini iz Ogulina i Slunja, da bi se krovovi mogli prekriti.

Načelnik Stožera civilne zaštite Josip Ribar rekao je Hini da se šteta utvrđuje, da će ujutro na sastanku Stožera imati više podataka nego sada, ali da, primjerice, za sada zna da je u Karlovcu tuča uništila šest automobila.

U Centru 193 doznaje se da se još obilazi teren i procjenjuje stanje, da traju dogovori oko prekrivanja krovova najlonima s vodstvom gradova i mjesnih odbora, a o koliko je krovova riječ i koliki će to biti trošak, također se tek utvrđuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!