11:47 / 12.03.2020.

Autor: T.D./Hina

VIDEO: Ogledni primjer nastave "online"

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Škole su dobro opremljene i mogu organizirati online nastavu, poručila je ministrica Divjak. Ministarstvo je objavilo i videolekcije iz biologije za 7. razred.
Hrvatske škole dobro su opremljene i mogu organizirati online nastavu, koja će u Istarskoj županiji početi u ponedjeljak, izjavila je u četvrtak u Bruxellesu hrvatska ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak.

Ministarstvo obrazovanja objavilo je i kratki ogledni primjer načina na koji će se održavati online nastava. Riječ je o lekciji iz biologije za 7. razred osnovne škole, koju je pripremila profesorica mentorica Helena Valečić.


- Mi smo, srećom, opremili škole, svaki nastavnik ima prijenosno računalo, a učenici 5. i 7. razreda imaju svoje tablete. Oni koji nemaju, dobit će iz škole. Za niže razrede nastava će se organizirati preko HRT3, rekla je ministrica Divjak koja iz Bruxellesa predsjeda videokonferencijom ministara obrazovanja zemalja članica EU-a.

- Poslali smo upute svim školama i sada je vrijeme da stavimo sve glave skupa i vidimo kako najbolje odgovoriti na izazov epidemije koronavirusa. Apeliram na sve ravnatelje i učitelje da pročitaju uputu i da se pripreme. Cilj je da se to sada provede u Istarskoj županiji, a pripremne radnje moraju početi u svim školama, istaknula je ministrica.

Upute Ministarstva za održavanje nastave na daljinu

Ministrica kaže da je zadovoljna odazivom ministara na videokonferenciju. Dvadesetak zemalja bit će predstavljeno na ministarskoj razini, a ostali na razini državnih tajnika ili drugih službenih osoba.

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o sudjelovanju Hrvatske radiotelevizije (HRT) u provedbi nastavnog programa i izvođenju nastave na daljinu, u uvjetima proglašene epidemije koronavirusa na području države.
Epidemija je proglašena u srijedu na području cijele Hrvatske pa je stoga HRT zadužen osigurati potrebne uvjete za izvođenje nastavnog programa i kurikula na daljinu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zaduženo je osigurati nastavno osoblje koje će održavati nastavu po razredima, počevši od prvog razreda u najranijem terminu, prema četvrtom razredu u kasnijem terminu, te će se zbog toga organizirati posebni program na trećem programu HRT-a, stoji u odluci.

Najnovije današnje informacije o koronavirusu pročitajte ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!