VIDEO: Pogledajte dramatično pristajanje trajekta u Zadru

28.12.2020.

12:41

Autor: Edi Škovrlj/V.Š./T.V./Dnevnik/HRT/Hina

default error photo
Ciklona koja je već poharala sjeverozapadnu Europu utječe i na vrijeme u nas - olujno jugo divlja Jadranom. Duž cijele obale na snazi je crveni alarm. Olujno jugo prekinulo je pomorski promet.
Ciklona koja je već poharala sjeverozapadnu Europu utječe i na vrijeme u nas - olujno jugo divlja Jadranom. Duž cijele obale na snazi je crveni alarm. Olujno jugo prekinulo je pomorski promet.

➡️ Vremenska prognoza, upozorenje
➡️ Teškoće u pomorskom prometu 

Zbog jakoga je vjetra upaljen crveni alarm za područje cijelog Jadrana. Naime, na cijeloj je obali puhalo jako, olujno I na udare orkansko jugo pri čemu je bilo velikih valova i poplavljenih riva. U Rijeci cijelo popodne pada jaka kiša koja na sreću nije izazvala veće probleme i štete, no uz dosadašnje tijekom mjeseca, količine su bile dovoljne da prema podacima Poreč i Pazin imaju najkišovitiji prosinac u povijesti mjerenja. Zbog jakoga vjetra na Kvarneru su u prekidu sve trajektne i katamaranske linije, osim onih za Rab i Pag, samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste između Kikovice i Delnica, a od Bakra do Karlobaga zabrana je za prvu skupinu vozila. I sutra će na Kvarneru biti juga i kiše, no znatno manje nego danas.

Nevjerojatnom je silinom jugo udarilo od Dubrovnika do Zadra - razbija obalu, plavi rive i izaziva teškoće u prometu. Donosimo snimku koju je na zadarskoj rivi snimio naš reporter Vladimir Šetka:


Snaga valova koji su još sinoć pogodili dubrovačko područje na Babinom kuku razlomila je u komade betonsku plažu, vjetar je iščupao spasilačku osmatračnicu, a more poplavilo tamošnje objekte.

Jugo na mahove puše i jače od 100 kilometara na sat. Uz niski tlak zraka razlog je to što su poplavile rive, ali i prometnice poput one u Vodicama. Brojne su brodice stradale pod udarima vjetra - štete će se zbrajati kad vrijeme to dopusti.

Blokiran je pomorski promet - pa je u prekidu većina brodskih, katamaranskih i trajektnih linija prema otocima diljem Dalmacije. Na zadarskom području zaustavilo je trajekte i brodove koji plove prema otocima. Trajekt koji je stigao iz Preka pri uplovljavanju u luku Gaženicu, umalo se nasukao na đigu. Posada je ipak uspjela izbjeći havariju.

Već pri isplovljavanju iz Preka nije slutilo na dobro. Umjesto uobičajenom rutom kapetan je bio prisiljen ploviti cik-cak, pokušavajući se tako oduprijeti olujnom jugu. Da se nešto čudno događa, bilo je jasno i rodbini koja čeka svoje otočane.

Nakon što je trajekt, već nekako, preplovio 5 km mora od Preka do Zadra, prava drama tek je slijedila prilikom pokušaja uplovljavanja u luku Gaženica. Trajekt iz Preka nikako nije mogao uploviti pa se vrtio ovdje po olujnom moru i valovima.

Višemetarski valovi bacali su ga ravno na lukobran. Na palubu su istrčali i putnici kada su vidjeli da je brod u problemu.

Umjesto u Gaženici kapetan je odlučio spas potražiti u luci Jazine u staroj gradskoj jezgri. No, bez jednog od 4 motora, trebalo je dosta vještine da se napokon privežu za obalu.

Nagađanja putnika potvrdio je ronilac koji je čim je trajekt privezan krenuo u pregled.

- Propeler je zapeo vide se oštećenja, ali generalno ništa strašno, rekao je.

Srećom, jer moglo je biti. Ostaje nadati se da je ovo zadnja nevolja  u ovoj nedaćama ispunjenoj 2020.

Splitsko plovno područje: U prekidu trajektne i katamaranske linije

Zbog jakih udara vjetra koji na moru stvara višemetarske valove, večeras je odgođen trajekt koji je trebao isploviti iz Supetra u Split, a potom se vratiti u Supetar na Brač, doznaje se od voditeljice Jadrolinijine agencije u Splitu Jelene Ivulić.

Tijekom dana zbog nepovoljnih vremenskih okolnosti na moru su, kazala je, u prekidu bile sve katamaranske linije koje Split povezuju sa srednjodalmatinskim otocima. Navela je kako su zbog nevremena bile u prekidu i trajektne linije Split-Vela Luka-Lastovo, Trogir-Drvenik Mali-Drvenik Veli, Sumartin-Makarska i Sućuraj-Drvenik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!