Videoporuka novog britanskog veleposlanika u Hrvatskoj: "Nađimo se na kavi!"

23.07.2021.

11:52

Autor: HRT

Simon Thomas

Simon Thomas

Foto: Press / Veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj

Novi veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj Simon Thomas predao je vjerodajnice predsjedniku RH Zoranu Milanoviću, preuzevši tako i službeno dužnost na koju ga je imenovala britanska kraljica Elizabeta II.

Simon Thomas zamijenit će Andrewa Dalgleisha, koji je bio britanski veleposlanik u RH pet godina. U videoporuci na hrvatskom veleposlanik Thomas kaže da se veseli produbljivanju "snažnog partnerstva i toplog prijateljstva" između Velike Britanije i Hrvatske. Svoj mandat namjerava posvetiti nastavku rada na savezništvu dviju zemalja u pitanjima obrane i sigurnosti; u suočavanju s globalnim izazovima, poput klimatskih promjena, te promicanju zajedničkih vrijednosti, poput demokracije, slobode medija i ljudskih prava. Njegove aktivnosti u Hrvatskoj bit će usmjerene i na jačanje gospodarske razmjene te na nova partnerstva u obrazovanju, znanosti i novim tehnologijama.

- Ali iznad svega, odnosi Velike Britanije i Hrvatske temelje se na jakim vezama među ljudima, rekao je, dodavši da se zaista veseli što će u idućim mjesecima bolje upoznati Hrvatsku.

- I vas, njene građane, iz svih krajeva Hrvatske i iz svih sfera života. Srećom, već sam naučio jednu važnu frazu na hrvatskom koja bi mi u tome mogla pomoći: “Nađimo se na kavi!”, poručio je.

Veleposlanik Thomas učio je hrvatski prije dolaska u Zagreb kao dio pripreme za novi posao.

Veleposlanik Thomas sljedeći će tjedan službeno posjetiti Split.

Pridružio se diplomatskoj službi 1997., nakon što je diplomirao ruski jezik i književnost. U nekoliko navrata bio je u diplomatskoj službi izvan Velike Britanije, uključujući Varšavu, diplomatsku misiju Ujedinjene Kraljevine pri UN-u u New Yorku te misiju Velike Britanije pri EU-u u Bruxellesu. Bio je zamjenik veleposlanika u Buenos Airesu od 2009. do 2013. i zamjenik veleposlanika u Harareu u Zimbabveu.

Simon Thomas radio je i u području nacionalne sigurnosti, uključujući krizni centar britanske vlade (COBR), te na protuterorističkim politikama. Diplomirao je i na Royal College of Defence Studies, a na King’s Collegeu magistrirao je međunarodnu sigurnost i strategije.

Britanska kraljica odlikovala je Simona Thomasa 2018. za doprinos britanskoj vanjskoj politici.

Došao je u Hrvatsku s obitelji – suprugom i dvoje djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!