VIDEO: Postavljen privremeni križ na zagrebačku katedralu

11:18 / 13.05.2020.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/P.F./HRT

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Jedan križ već je postavljen, a drugi će za dva-tri dana kad se završe pripremni radovi na južnom zvoniku zagrebačke katedrale i kad dopuste vremenski uvjeti bez vjetra.
Nakon što se u potresu odlomio vrh južnog zvonika zagrebačke katedrale, dok je sjeverni oštećen te mu je vrh naknadno uklonjen, na njihovo se mjesto postavljaju zamjenski privremeni križevi. 

Tijekom jutra dizalicom je podignut križ na sjeverni zvonik i njegovo postavljanje trajalo oko 3 sata i završilo malo prije podneva.Drugi križ na južni zvonik bit će postavljen za dva-tri dana jer je potrebno izvršiti manje pripremne radove. Križevi su trebali biti postavljeni prošli tjedan, no čekali su idealni uvjeti s obzirom na to da i najmanji vjetar smeta pri njihovom postavljenu.

Križevi su izrađeni od čelične su teški oko jedne tone, a postavljaju se na visinu od 92. metra. Križevi služe kao svojevrsni poklopci odnosno zatvarači zvonika koji su oštećeni u potresu. Bit će postavljeni na katedrali sve do njezine potpune obnove čiji se rok još ne zna.

Ovim križevima vraća se stari izgled Zagreba, onakvog kakvog ga pamtimo prije potresa koji ga je pogodio 22. ožujka.Prije pet dana zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić blagoslovio je privremene križeve na Katedrali.

Foretić: Sve ovisi o statičkoj analizi
HV iz zraka snimao povijesni pothvat uklanjanja tornja katedrale

Podsjetimo, kontrolirane eksplozije odvojile su vrh sjevernog tornja zagrebačke
katedrale od ostatka. Odvojen je vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale, koji se u potresu 22. ožujka pomaknuo za 15 centimetara. Vrh tornja bio je odvojen u zraku, a dizalica ga je spustila prema tlu.

VIDEO: Uklonjen vrh zagrebačke katedrale

Jedno od pitanja koja najviše zanimaju vjernike je kada će se za službe otvoriti zagrebačka prvostolnica, teško nastradala u potresu u ožujku. A nakon potresa, osim štete, slijedilo je i jedno otkriće - renesansne nadgrobne ploče.

Obnova katedrale i iznenadno otkriće

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u izjavi za HRT rekao je da je teško prognozirati kada će vjernici ponovno moći u katedralu nastradalu u potresu, ali priželjkuje da se 31. svibnja, na svetkovinu Majke Božje od Kamenitih vrata, misa održi - ako ne u katedrali, onda ispred nje. Prioritet je sigurnost.

Bozanić za HRT: Apeliram da se obiteljima stradalima u potresu prvima pomogne

Zagreb pogodio najjači potres u posljednjih 140 godina. Oštećene brojne kuće, zgrade i bolnice. Tlo je nastavilo podrhtavati cijeli dan. U urušavanju zgrade u Đorđićevoj ulici teško je stradala 15-godišnja djevojka koja je u kritičnom stanju u bolnici. Materijalna je šteta golema. Oštećeno je više od 600 zgrada.

PREGLED: Snažan potres u Zagrebu, i niz manjih

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!