13:32 / 30.04.2019.

Autor: M.Š./HRT

[VIDEO] Predsjednica posjetila Cres

Foto: Ivana Bilen Perić

Foto: Ivana Bilen Perić

Foto: - / -

Zadnji dan posjeta kvarnerskim otocima predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović provela je na Cresu.
Zadnji dan posjeta kvarnerskim otocima predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović provela je na Cresu. Posjetila je Osor i Martinšćicu, a u Orlecu je obišla Centar otočnog folklora. U Lubenicama se susrela s mještanima i obišla Muzej ovčarstva, a u Belom Centar za oporavak bjeloglavih supova.  

Kao najveći problem predsjednica je istaknula iseljavanje mladih s otoka. Tom je prilikom komentirala i prikupljanje potpisa inicijative "67 je previše". Kazala je kako je svjesna da "ćemo bez radne snage morati pomaknuti dob za mirovinu na kasniji životni vijek", ali dodala kako "u ovom trenutku Hrvatska nema očekivan vijek kao ostatak Europe, pa treba osigurati zdravstvene i socijalne uvjete".U izjavi za novinare rekla je da će, nakon obilaska otoka, Vladi poslati prijedloge za pomoć otocima podijeljene u tri skupine. To su, rekla je, poboljšanje prometne povezanosti povećanjem broja katamaranskih i drugih brodskih linija te izgradnja drugih, južnih ili sjevernih luka na otocima kako bi se moglo pristajati po svim vremenskim uvjetima, a važno je i poboljšati uvjete u školama uvođenjem širokopojasne internetske veze i programa e-škola.

- Osim prijedloga Vladi, razgovarat ću s dužnosnicima i investitorima. Obećala sam biti prvi hrvatski gospodarski diplomat, a tu zadaću dosta dobro izvršavam", istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!