13:36 / 11.05.2018.

Autor: I.M./HRT

VIDEO: Predstavljena vježba 'SIGURNOST 18'

-

-

Foto: - / -

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević osvrnuo se na prošlogodišnju protupožarnu sezonu istaknuvši kako je ona bila najteža u povijesti samostalne Hrvatske.
U Simulacijskom središtu Hrvatske kopnene vojske na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" održan je simulacijski dio međuresorne vježbe Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti "SIGURNOST 18", kao i sjednica Koordinacije.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević  osvrnuo se na prošlogodišnju protupožarnu sezonu istaknuvši kako je ona bila najteža u povijesti samostalne Hrvatske.

Zahvaljujući sinergiji vatrogasaca, Hrvatske vojske, policije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, civilne zaštite, Hrvatske gorske službe spašavanja, Crvenog križa, braniteljskih i civilnih udruga te uz pomoć lokalne zajednice uspješno smo obranili Dalmaciju od požara i ono što je najvažnije, nije izgubljen nijedan ljudski život, naglasio je Krstičević.

Ministar obrane dodao je kako je nakon prošlogodišnje protupožarne sezone napravljena opsežna analiza pri čemu su uočeni nedostaci sustava. Koordinacija i partnerstvo svih sastavnica sustava Domovinske sigurnosti neophodni su kako bi se mogli boriti sa suvremenim ugrozama i elementarnim nepogodama, istaknuo je ministar. Stoga je u odnosu na prošlu protupožarnu sezonu napravljen značajan iskorak i poboljšanja: donesena je Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti, uspostavljena je Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, Vlada RH je donijela Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara, a najvažnija novost je novo Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama sa situacijskim središtem i prikazom aktualnog stanja na terenu u realnom vremenu.

Uvjeren sam kako će ova vježba biti vrlo korisna za sustav, kako bismo na vrijeme, uoči protupožarne sezone uočili nedostatke sustava, naglasio je ministar obrane.

Ministar unutarnjih poslova Davor  Božinović rekao je kako je Vlada RH, nakon uočenih nedostataka u prošlogodišnjoj sezoni, reagirala u dva smjera. Prvi je interventni pa su tako odmah osigurana dodatna sredstva za sva područja pogođena nepogodama, a drugi je bio sistematski pristup kojem je cilj da ovu sezonu dočekamo spremni i bolje koordinirani, rekao je Božinović.

General Tuškan pojasnio je ulogu Hrvatske vojske u vježbi "SIGURNOST 18". U ovoj protupožarnoj sezoni sudjelovat će zračne, pomorske i kopnene snage Hrvatske vojske, a po prvi puta i bespilotne letjelice, rekao je general Tuškan. Terenski dio vježbe "SIGURNOST 18" održat će se od 15. do 17. svibnja 2018. na nekoliko lokacija u Dalmaciji, u trajanju od 36 sati, kada će se uz razrađeni scenarij provesti prijenos slike u realnom vremenu s kriznog područja u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, odakle će uslijediti odgovor na krizu. Scenarij terenskog dijela vježbe predviđa više velikih šumskih požara u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje su ugroženi cestovni i željeznički promet te brojna naselja i NP Krka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!