11:39 / 07.02.2020.

Autor: HRT/Studio 4

VIDEO: Prekid trudnoće i politika

-

-

Foto: - / -

Prvi put se dogodilo da je na sjednicu Sabora došla točka o kojoj Vlada nije dala mišljenje, ali nije došao ni predstavnik Vlade, ističe saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac.
U današnjem Studiju 4 o prijedlogu Zakona o pobačaju govorile su Sabina Glasovac iz SDP-a i Željka Josić iz HDZ-a.

- Ginekologa nema 440 tisuća žena u Hrvatskoj

Prvi put se dogodilo da je na sjednicu Sabora došla točka o kojoj Vlada nije dala mišljenje, ali nije došao ni predstavnik Vlade, ističe saborska zastupnica SDP-a Sabina Glasovac koja dodaje da se o Prijedlogu zakona nije očitovao ni matični Odbor. Glasovac navodi da se na taj način nisu stvorili preduvjeti da se sama točka dnevnog reda raspravi na sjednici Hrvatskog sabora. Ističe da Vlada nije postupila niti po uputama odnosno nalogu Ustavnog suda koji je još 2017. dao naputak da se u roku od dvije godine mora izraditi novi Zakon o pobačaju ili prekidu trudnoće.

Glasovac: Unutarstranačke bitke na štetu žena 

- Kada Vlada to nije učinila, a taj je rok istekao u ožujku prošle godine, to je učinio SDP, kaže Glasovac. Smatra da je Vladi malo nezgodno u ovom trenutku zbog unutarstranačkih izbora opredijeliti se da prekid trudnoće svim ženama u Hrvatskoj bude legalan, besplatan i dostupan. "Nažalost unutarstranačke bitke vode se preko leđa žena i u ovom slučaju idu na štetu žena", kaže Glasovac.

Josić: Pitanje nije jednostavno i zahtjeva široku raspravu

Željka Josić kaže da joj je žao da se stječe krivo tumačenje te ističe da je još 2018. osnovano Povjerenstvo koje se bavi analizom prekida trudnoće u državama članicama EU-a. Podsjeća da je osnovano Povjerenstvo na poziv tadašnjeg ministra zdravstva Milana Kujundžića. Kaže da ona doista ne vidi u čemu je nastao problem. Ističe da se često zaboravlja da pitanje nije tako jednostavno te da ono zahtijeva široku raspravu. Dodaje da se takvi zakoni ne mogu donositi ishitreno i preko noći, jer se tu radi o važnom pitanju o reproduktivnom zdravlju žene.

Ginekologa nema 440 tisuća žena u Hrvatskoj

- Meni kao mami, liječnici i ginekologinji je to doista neprihvatljivo, rekla je Josić, koja ističe da se ne može složiti s kolegicom da prekid trudnoće nije legalan niti dostupan. Navodi da liječnici imaju pravo na priziv savjesti, kojega i koristi, a da sve one ustanove koje nemaju raspoloživih liječnika za obavljanje zahvata moraju imati stručnjake iz vanjske usluge. Josić ističe da se "ovakvim cirkusom" ne mogu donositi ovakvi Zakoni.

Također je napomenula da Vlada zna svoje dužnosti koje su određene Pravilnicima i Poslovnicima koji jasno kažu što treba učiniti. Pita se jesmo ili u ovom pitanju složni i hoćemo li ga zajedno rješavati li ćemo prekid trudnoće koristiti u jeftine političke svrhe?

Prekid trudnoće i politički bodovi  

Glasovac smatra da je ovo opstrukcija svih žena u Hrvatskoj jer se dvije godine analizira stanje u Europi.

- Ova Vlada ne želi ulaziti u rješavanje pitanja dostupnog pobačaja zbog toga što se ne želi zamjeriti krajnje desnom djelu biračkog tijela. Činjenica je da prekid trudnoća po zakonu u Hovarskoj je legalan ali on nije dostupan, navodi saborska zastupnica SDP-a i naglašava da SDP smatra da pobačaj treba biti besplatan a treba raditi više na edukaciji i prevenciji i uvesti i besplatnu kontracepciju.

Josić ističe da treba birinuti o reproduktivnom zdravlju žena i naglašava da nitko nikada nije rekao da pobačaj treba ukinuti i zabraniti. Smatra da ovaj zakon treba proširiti u smislu planiranja obitelji, a edukacija i savjetovanja su vrlo bitni.  

Šeparović: Nije dobro što Sabor i Vlada nisu ispoštovali odluku o Zakonu o pobačaju 

Odgovarajući na novinarska pitanja predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović komentirao je nepoštivanje odluke Ustavnog suda o Zakon o pobačaju, ustvrdivši kako nije dobra poruka što Sabor i Vlada nisu postupili po odluci Ustavnog suda da u roku od dvije godine donesu zakon kojim će propisati preventevno-edukacijske mjere da prekid trudnoće bude iznimka.

Šeparović je podsjetio da je Ustavni sudu svojom odlukom utvrdio da je taj zakon u skladu s Ustavom, što je bitna razlika od situacije kad Ustavni sud ukida zakon, ali je odredio da Vlada i Sabor propišu mjere u dvogodišnjem roku, koji je istekao u ožujku prošle godine.

- To nije dobra poruka i ja ih pozivam da to učine, međutim Ustavni sud u ovakvim vrstama postupaka nema druge mogućnosti nego pozivati na poštivanje odluka Ustavnog suda, rekao je Šeparović.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!