VIDEO: Radno mjesto - mjesto zločina

19:32 / 18.10.2020.

Autor: Boris Kanazir/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

-

-

Foto: - / -

Bili smo s kriminalističkom policijom na očevidu. Evo kako izgleda prvi korak u otkrivanju zločinaca.
Razbojništva, provale, krađe i drugi zločini imovinskog kriminaliteta čine oko 70 posto kaznenih djela u Hrvatskoj. Ključnu ulogu u pronalasku počinitelja imaju kriminalisti koji obavljaju očevid. Naša ekipa doznala je kako izgleda prvi korak u otkrivanju zločinaca.

Radno mjesto - mjesto zločina. Zadaća - pronaći sve tragove koji bi mogli otkriti počinitelja. Očevide obavljaju nakon krvnih delikata, eksplozija, razbojstava...

- Djelatnici naše ekipe za očevide uglavnom izlaze na najčešća kaznena djela, to su obično provale, odnosno teške krađe provaljivanjem, rekao je voditelj Službe općeg kriminaliteta PU zagrebačke Zvonimir Petrović.

- Kolege i kolegice na mjestu događaja izuzimaju vidljive i nevidljive tragove. Uglavnom su to nekakva mehanička oštećenja, tragovi otisaka papilarnih linija, tragovi koji su pogodni za DNA vještačenje, naglasio je voditelj Službe kriminalističke tehnike PU zagrebačke Robert Križanac.

I tako u prosjeku četiri do pet puta svaki dan. Obiteljske kuće i stanovi najčešća su meta provalnika. Krim-tehničari u potrazi za tragovima detaljno pregledavaju svaki kutak stana. Prvo - oštećena ulazna vrata.

- Pronađen je trag papilarnih linija, njega ćemo označiti. I nedostatak cilindričnog uloška, također ćemo označiti kao trag, rekao je krim-tehničar.

Svi tragovi dokumentiraju se i s mjesta događaja odnose u laboratorije. Otisak prsta jedinstven je pečat svakog čovjeka. Prema tome - i vrlo važan u potrazi za počiniteljem. Pronađeni otisci ubacuju se u računalni sustav, ali iskusno oko krim-tehničara ipak je nezamjenjivo.

- Gledamo otiske i tražimo podudaranja otisaka s mjesta zločina s otiscima sumnjivaca. Nama sustav suzi listu sumnjivaca ali i dalje moramo usporediti otiske prstiju, objašnjava samostalna kriminalistička tehničarka Ivana Čuljak.

Provalnici su najčešće oprezni i za sobom ne ostavljaju gotovo nikakve tragove. Stoga, ako vam se dogodi provala, nemojte ništa dirati.

- Odmah zovite policiju i pričekajte ju pred vratima kuće ili stana jer ćete tako sačuvati najviše tragova i pomoći policiji u rješavanju tog slučaja, poručio je Petrović.

Zasad uspijevaju razriješiti samo jednu do dvije od deset provala, pa im svaka pomoć dobro dođe. Policija podsjeća građane da ono što lopovi obično traže - novac i nakit - ne treba držati u kući.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!