13:04 / 22.04.2018.

Autor: D.M./HRT

VIDEO: Reakcije državnog vrha na izjave Vulina i Pupovca

-

-

Foto: - / -

Premijer Plenković i ministri komentirali su u Jasenovcu provokativne izjave Aleksandra Vulina i činjenicu da su u Jasenovcu održane tri komemoracije.
Premijer Andrej Plenković u Jasenovcu, gdje je održana službena komemoracija za žrtve ustaškog logora, komentirao je provokativne izjave srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina, zbog kojih ga je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova proglasilo nepoželjnim u Hrvatskoj. Komentirao je i izjave predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca koji na službenu komemoraciju nije došao zbog, kako kaže, "politike zaborava".

"Ova poruka koju smo jučer poslali je jedna potrebna poruka, poruka stava i poruka odlučnosti Hrvatske da nećemo tolerirati takve poteze", naglasio je Plenković. Dodao je da Hrvatska jasno osuđuje ustaške zločine od 1941. do 1945., ali i da gleda u budućnost i želi sa Srbijom koja je bila agresor na Hrvatsku od 1991. do 1995. graditi novi dijalog i nove odnose. "A to ne možemo graditi ako se kontinuirano nastoji davati izjave koje tome ne pridonose, dapače, koje su uvredljive za Hrvatsku i štetne za međusobne odnose", poručio je hrvatski premijer. Upitan očekuje li da će Srbija uzvratiti istom mjerom, Plenković odgovara da "Srbija može raditi ono što smatra da je dobro". "Ono što mi radimo, čuvamo dignitet hrvatske države i naše dostojanstvo", naglasio je Plenković dodajući da Hrvatska želi smanjiti napetosti i otvoriti prostor za dijalog.

Plenković drži da, što se Hrvatske tiče, posljednji događaji ne blokiraju suradnju sa Srbijom. "Mi razgovaramo s onima koji su spremni na normalan, civiliziran dijalog, s međusobnim uvažavanjem i poštovanjem. S hrvatske strane ne vidim nikakvu pogrešku, ni najmanje, dapače", poručio je.

"Mi vodimo dijalog. Milorad Pupovac je član vladajuće većine i pokušat ćemo učiniti sve da ne bude više komemoracija - to nije dobro za društvo. S naše strane radimo sve da se podjele pokušaju premostiti. Što se tiče Vlade, mislimo da smo napravili jasne iskorake. Zajedno s SNV-om i antifašistima želimo unaprijediti dijalog i doći u situaciju da ovdje bude jedna komemoracija, to žrtve zaslužuju", izjavio je Andrej Plenković.S komemoracije je poslana jasna poruka, kako kaže predsjednik Sabora Gordan Jandroković, osude ustaškog režima koji nije donio ništa dobro. Dodao je kako se nada da je ovo posljednja godina da u Jasenovcu ima više kolona, a za zabranu ulaska srbijanskom ministru obrane Aleksandru Vulinu u Hrvatsku kazao je da je to bila jedina opcija."Povijest ne možemo mijenjati, ali moramo imati pravedan odnos prema onom što se dogodilo na način da se to više nikad ne smije ponoviti", istaknuo je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.  Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović samo je kratko rekao kako su o odluci MVEP-a obaviješteni svi granični prijelazi. Ministar uprave Lovro Kuščević smatra da je hrvatska vlada odlično reagirala na neprihvatljive Vulinove izjave proglasivši ga nepoželjnim u Hrvatskoj. Smatra da srbijanski čelnici moraju shvatiti da se treba raditi na suživotu i miru, čemu takve izjave nikako ne pridonose.Izaslanik predsjednice Ivan Zvonimir Čičak izrazio je nadu da će iduće godine biti moguće da predsjednica dođe na "zajedničku i jednu" komemoraciju žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora u Jasenovcu budući da je ove godine samostalno odala počast žrtvama u petak jer ne želi sudjelovati u daljnjim podjelama u zemlji. Na pitanje ne pridonosi li onda i ona tim podjelama, Čičak je odgovorio: "Ona izbjegava daljnje podjele i ja je u tome podržavam", rekao je. Smatra i da je "ovako siromašan sastav prisutnih ljudi" sramota za Hrvatsku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!