12:22 / 08.05.2018.

Autor: HRT

VIDEO: Šeparović o referendumu za izmjene izbornog zakona

-

-

Foto: - / -

Miroslav Šeparovićo osvrnuo se i na zahtjev građanske inicijateive 'Narod odlučuje' za referendumom o promjeni izbornog sustava.
Obrazlažući objavljenu odluku da je tzv. lex Agrokor u skladu s Ustavom, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparovićo osvrnuo se i na zahtjev građanske inicijateive 'Narod odlučuje' za referendumom o promjeni izbornog sustava.

"Ustavni sud se ne smije izjašnjavati ranije. Samo Hrvatski sabor može tražiti od Ustavnog suda ocijenu je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke za njegovo raspisivanje", kazao je. Načelno ću reći kako najprije treba prikupiti odgovarajući broj potpisa. Ustavni sud ima bogatu praksu o tome što smije, a što ne smije biti predmet referendumskog pitanja i nadam se da će organizatori i Sabor o tome voditi računa. U temeljnim vrednotama Ustava su i nacionalna ravnopravnost i demokratski višestranački sustav. Ustavni sud će, ako bude odlučiovao - odlučivati samo u tom smislu", kazao je Miroslav Šeparović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!