11:57 / 02.03.2021.

Autor: Devnik u podne/HRT

[VIDEO] Skinut križ s najstarije karlovačke crkve

Skidanje križa sa crkve Presvetog Trojstva

Skidanje križa sa crkve Presvetog Trojstva

Foto: HTV / HRT

S najstarije i najveće karlovačke crkve Presvetog Trojstva jutros je skinut križ koji je ondje postavljen prije gotovo 230 godina.

Karlovački vatrogasci i GSS na visini od 57 metara učvrstili su i osigurali stari križ te ga zajedno s takozvanom jabukom ispod njega, pripremili za sigurno skidanje. Cijela konstrukcija teška 400 kilograma, što zbog dotrajalosti, što zbog oštećenja u potresu, predstavljala je opasnost za prolaznike. Križ sada ide na čuvanje, a na njegovo mjesto dolazi drugi, lakši križ.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Karlovca Miroslav Rade kazao je kako karlovački vatrogasci dosad nisu imali ovako zahtjevan zadatak i ponosni su na svoje ljude što su ga uspješno obavili.

- Znam da je to neki materijalni gore znak, ali raduje me da je ovo početak nečega novoga. Križ donosi Uskrs pa tako i ovaj. Ovo je za nas, ne samo franjevce i Župu Presvetoga Trojstva, nego za ovaj grad i okolicu - znak da je početak obnove, poručio je fra Krunoslav Albert, gvardijan Župe Presvetog Trojstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!