11:08 / 16.04.2019.

Autor: D.M./HRT

VIDEO: Slučaj Brkić i njegove optužbe - reakcije

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: arhiva, Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Taj slučaj trenutno je u DORH-u, to je slučaj koji će trajati, a ja se kao predstavnica izvršne vlasti ne mogu miješati u rad pravosudne vlasti, rekla je predsjednica.
Saborske zastupnike i ministre novinari su pitali za komentar slučaja Milijana Brkića protiv kojega je podnesena kaznena prijava jer je, navodno, koristeći se uslugama Franje Varge presretao mailove svoje bivše supruge. Komentirali su i Brkićeve optužbe da mu se podmeće te kakvu štetu zbog svega trpi HDZ.

Grabar-Kitarović: Svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja

- Nemam što komentirati, mogu jedino reći da kad je riječ o svim građanima Hrvatske, uključujući političare, uvijek mora vrijediti načelo svatko je nevin dok mu se ne dokaže krivnja drugostupanjskom presudom. Taj slučaj trenutno je u DORH-u, to je slučaj koji će trajati, a ja se kao predstavnica izvršne vlasti ne mogu miješati u rad pravosudne vlasti, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je sudjelovala na svečanoj akademiji u povodu 20 godina djelovanja inženjerskih komora.Jandroković: Brkićeve optužbe su ozbiljne, morat ćemo razgovarati

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je kako se nije čuo s Milijanom Brkićem te opovrgnuo da se HDZ koristi institucijama za unutarstranačke obračune. Na konstataciju da sam Brkić optužuje institucije da mu se podmeće Jandroković je odgovorio: "Optužbe koje je izrekao su ozbiljne i o tome ćemo morati razgovarati."

- Ne znam na čemu on temelji te optužbe, na temelju kojih argumenata i dokaza. Ako ih ima, zasigurno ih treba predstaviti, ali rano mi je o tome govoriti jer nemam sve informacije o tome što je predmet kaznene prijave, kazao je. Upitan šteti li sve ovo HDZ-u odgovorio je: "Vidjet ćemo što će donijeti idući dani." Božinović: Treba pustiti da postupak ide svojim tijekom

- Mislim da je policija izašla s onoliko detalja s koliko je mogla u ovom trenutku. Sada je to predmet koji je u nadležnosti DORH-a i daljnji tijek postupka je na Državnom odvjetništvu, koje može nalagati mjere koje smatra potrebnima", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Na upit kako će se HDZ postaviti prema tome, odgovorio je da se HDZ nema što postavljati već treba pustiti da postupak ide svojim tijekom. Vezano za slučaj Žalac kazao je da je policija napravila posebno izvješće koje je dostavljeno DORH-u u Vinkovcima.Bauk: Kriterij političke štete je dosta rastezljiv

- Mislim da će HDZ razmotriti koristi li mu ili šteti osoba s kaznenom prijavom. Ali ovo je samo kaznena prijava, ima još elemenata do presude. Prijavu je podnijela policija i takva kaznena prijava ima veću težinu nego da ju je podnijela neka privatna osoba. Kriterij političke štete je dosta rastezljiv i koliko će ga HDZ koristiti u svojim unutarnjim obračunima, to ćemo tek vidjeti, izjavio je SDP-ov Arsen Bauk- Radi se o unutarstranačkim sukobima u HDZ-u kojima se mi ne mislimo baviti. Građani imaju puno više problema. Fokusirat ćemo se na naše prijedloge: preko IGP-a, zaštite ribara i mora, izjavio je Mostov Nikola Grmoja.   - Gospodin Brkić je moj prijatelj i stranački kolega i neću to komentirati. Postoje institucije koje to rade, ne mogu ja to raditi umjesto njih, izjavio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!