09:15 / 16.01.2019.

Autor: M.Š./B.S.LJ./HRT

VIDEO: Spašeni migranati na Plješevici, među njima djeca i dvije trudnice

Foto: MUP

Foto: MUP

Foto: - / -

Na planini Plješevica u popodnevnim satima u utorak spašeno je 15 migranata.
Na planini Plješevica u popodnevnim satima u utorak spašeno je 15 migranata, među kojima je bilo šestero djece, četiri muškarca i pet žena, od kojih su dvije u drugom stanju. Po teškim zimskim uvjetima ilegalno su prešli granicu RH.

- Radi se o vrlo fragilnoj grupi ljudi, a to su mala djeca i četiri žene od kojih su dvije trudnice. Svi su zbrinuti u Općoj bolnici Gospić. Djeca su ambulantno zbrinuta, bila su pothlađena i dehidrirana. Dobili su terapiju i otpušteni su na daljnje postupanje u pratnji policije, zajedno s dvije žene, dok su dvije žene ostale na ginekološkom dodjelu, kazala je za HRT ravnateljica Opće bolnice Gospić Sandra Čubelić.Oni koji nisu zadržani u bolnici otpraćeni su u prostorije policije gdje je u tijeku utvrđivanje njihova identiteta te daljnje postupanje.

Spašavanje djece, starosti od 1 do 10 godine, policijskim službenicima postaje granične policije Korenica i pripadnicima Specijalne jedinice policije otežavao je  snijeg viši od 50 centimetara. Kola hitne pomoći nisu se uspjela probiti do unesrećenih, pa su u pomoć pristigli vatrogasci te djelatnici Lika cesta.

MUP je u prosincu upozorio na nadolazeće zimske uvjete koji mogu biti pogibeljni za sve osobe, posebno za ranjive skupine, koje pokušaju na ilegalan način prijeći na područje Republike Hrvatske.

- I ovom prilikom pozivamo nevladine udruge i druge koji sudjeluju u humanitarnom radu s migrantima u državama na tzv. balkanskoj ruti da informiraju migrante o pravilima zakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku, da ih upozore na riskantnost, pogibeljnost i neizvjesnog takvog puta te da ih odvrate od takvog nauma, kako bi se spriječila moguća ozljeđivanja, smrzavanja i teška stradavanja nezakonitih migranata, stoji na službenim internetskim stranicama MUP-a RH.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!