17:44 / 23.09.2019.

Autor: Marko Štefelić

[VIDEO] Stigla jesen, u kalendarskom i vremenskom smislu

Potop u Škorpikovoj (foto: Matija Habljak/PIXSELL)

Potop u Škorpikovoj (foto: Matija Habljak/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U mnogim će mjestima pasti više kiše nego ukupno posljednjih i više od mjesec dana, a ponegdje su moguće i za rujan rekordne 24-satne količine oborine.
Prvi je dan jeseni. U kalendarskom i vremenskom smislu. Većinu Hrvatske zahvatilo je velika promjena vremena, a najave govore da bi mogli biti oboreni rujanski rekordi.

Jesen nam je stigla 23. rujna u 8.50.

Ponedjeljak - prvi dan jeseni:
more se zbog jakog juga pjeni,
iz neba u mnogim mjestima sijeva,
a kiša još češće k'o iz kabla lijeva..., stihovi su našeg Zorana Vakule.

Nakon relativne suše, koja u većini Hrvatske vlada već mjesecima, kiša je mnogima dobro došla, ali ne baš u kratkotrajno i naglo tako velikoj količini kakva je vrlo vjerojatna do utorka ujutro.

U mnogim će mjestima pasti više kiše nego ukupno posljednjih i više od mjesec dana, a ponegdje su moguće i za rujan rekordne 24-satne količine oborine.

Stoga je do utorka u podne nužan dodatan oprez u prometu na većini Jadrana i područja uz njega, pa i mjestimice u središnjoj Hrvatskoj, ističe Zoran Vakula u prognozi za utorak.

Potopljene ulice

Zagrebački vatrogasci imaju pune ruke posla zbog obilne kiše koja u Zagrebu ne prestaje padati od popodneva, intervencija je toliko da ih niti ne broje, a procjenjuju da ih je na stotine.

- Intervencija je kao u priči. Ne brojimo ih, jednostavno ih nemamo vremena brojati. Stotine je intervencija na ispumpavanju vode. Sve je krenulo oko 19 sati i ne jenjava nikako, izjavio je Hini zapovjednik smjene Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Miroslav Merćep

Problema ima u svim dijelovima Zagreba. Osim vatrogasaca zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe, na intervencije su upućena sva dobrovoljna vatrogasna društva, njih 57 i svako DVD ima po nekoliko intervencija.

Iz ZET-a su izvijestili kako jaka kiša, praćena grmljavinom, usporava javni promet te se vozi sporije i s dodatnim oprezom na širem gradskom području. Neka autobusne linije bile su u prekidu, a neki tramvaji vozili skraćenim rutama.

Iz Hrvatskog auto-kluba vozače pozivaju na strpljenje jer je u Zagrebu otežan promet na pojedinim cestama, osobito u blizini podvožnjaka.

Zbog obilnih padalina otežana je odvodnja iz podvožnjaka u Škorpikovoj pa je policija iz sigurnosnih razloga obustavila promet. Voda na kolniku otežavala je promet i u podvožnjacima Selske ceste.

U nastavku pogledajte video s jesenskim ugođajem, a koji je snimljen iz web redakcije HRT-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!