11:37 / 19.03.2018.

Autor: S.M./D.M./HRT/Hina

VIDEO: U Kosinjskoj dolini voda ulazi u sve više kuća

-

-

Foto: - / -

Vodostaj rijeke Like ne raste više 5 centimetara na sat, nego samo 1 centimetar na sat. To bi moglo spriječiti katastrofu većih razmjera kakva se prvotno očekivala.
U potpuno poplavljenoj Kosinjskoj dolini izvanredno stanje proglašeno je za šest naselja, a do stanovnika se može jedino čamcima. Voda je već prodrla u pedesetak kuća, pripadnici Civilne zaštite neprestano pomažu. Vojska je očistila snijeg sa šumskih putova i omogućila komunikaciju s Kosinjskim Bakovcem, a očekuje se stagnacija i pad vodostaja rijeke Like. Zbog smrzavanja tla i oborina smanjuje se dotok novih i prošlih oborina s Velebita.

Sve sastavnice Civilne zaštite pomažu stanovništvu Kosinjske doline da što bolje prebrodi i ovu poplavu, rekao je načelnik Općine Perušić Ivan Turić i pohvalio sve službe. Od pročelnika gospićke postaje HGSS-a Josipa Brozičevića, koji je sa spasiocima cijeli dan na terenu, doznaje se da je jedna starija gospođa zbog krvarenja čamcem hitno prevezena od Gornjeg Kosinja do ceste u Perušiću, gdje ju je preuzela hitna medicinska služba, a medicinsku su pomoć dobili i neki drugi Kosinjani.I danas su se nekim mještanima žurno dizali kućanski uređaji, pokućstvo i stočna hrana, i to u kućama koje jučer nisu bile poplavljene, a danas je u njih prodrla voda. Riječ je o najmanje dvadeset kuća, što znači da ih je danas poplavljeno pedeset. Time se povećao i broj kuća u koje se dostavljaju strujni agregati, gorivo i razne druge potrepštine. Brozičević je zadovoljan suradnjom vatrogasaca, Crvenoga križa, HGSS-a, DUZS-a, Interventne policije, HEP-a i komunalnih tvrtaka. Noću će na terenu uz mještane Kosinjske doline ostati uglavnom policija. Većina službi će se povući, osim onih za hitne potrebe.

Ovdašnje stanovništvo nije se oporavilo ni od prošle poplave. Sumnjaju da se ne čini dovoljno kako bi se njihovi domovi zaštitili. Odvodni tunel za višak vode postoji, no on nije dovoljan. Od posljednje poplave dolinu je zauvijek napustilo nekoliko stotina ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!