12:03 / 19.12.2018.

Autor: M.M./HRT

VIDEO: U Metkoviću prosvjedovali 'mame i tate'

Foto: Pero Štrbe/HRT

Foto: Pero Štrbe/HRT

Foto: - / HRT

Traže hitnu izmjenu Pravilnika o medicinsko-biokemijskoj analizi u liječničkim ordinacijama kojom bi se dopustila nabava i upotreba prijeko potrebnih uređaja.
Građanska inicijativa "Mame i tate iz Metkovića" održala je polusatni mirni i dostojanstveni prosvjed ispred tamošnjeg Doma zdravlja. Okupilo se oko 300 ljudi. Traže bolju liječničku skrb za građane i osobito za djecu, mogućnost laboratorijskih analiza u domovima zdravlja.

Najavili su sastanak s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, a ako se stvari ne promijene, najavili su nove prosvjede. Istaknuvši da je Metković od Splita udaljen 1,5 sat vožnje, kao i do Dubrovnika, do kojeg se ide preko dva granična prijelaza, poručili su da su hitno potrebni uređaji za analizu krvi u pedijatrijskim ordinacijama, kao i u Hitnoj.Kako kažu, žele poslati poruku u Ministarstvo zdravstva u Zagreb da nema toga pravilnika i papira koji se ne može promijeniti u korist života njihove djece. Traže hitnu izmjenu Pravilnika o medicinsko-biokemijskoj analizi u liječničkim ordinacijama kojom bi se dopustila nabava i upotreba prijeko potrebnih uređaja.

- Ministar Kujundžić o tragediji u Metkoviću: "Bojim se da je bilo propusta"
- Dječak bio nekoliko puta na Hitnoj; Saraga u Splitu: Sve smo učinili
- Liječnici: Za smrt dječaka u Metkoviću odgovorna lokalna samouprava

Predsjednica Građanske inicijative Mame i tate iz Metkovića i okolice Ivanka Taslak izjavila je kako rješenje problema treba tražiti u Zagrebu te da ministar konačno treba shvatiti da u zdravstvenom sustavu nešto ne valja. - Ja sam samo majka šestero djece, obična žena, a nisam pravnica. Želim djeci olakšati život, da ne idu negdje dalje, da ovdje rastu i budu sigurni te da im se u Domu zdravlja pruži adekvatna pomoć. Ovo, nažalost, nije prvi slučaj i žalosno je što se sve dogodilo. Svi mi godinama šutimo. Ne daj Bože nikome od nas, rekla je Taslak.

Završio inspekcijski nadzor - bilo je propusta

Završen je inspekcijski nadzor u metkovskom Domu zdravlja i Hitnoj pomoći te KBC-u Split zbog smrti 9-godišnjeg dječaka iz Metkovića. Prema neslužbenim informacijama - učinjeni su propusti, a nalaz pokazuje da liječnici u Domu zdravlja i Hitnoj pomoći nisu prepoznali kliničku sliku djeteta.- Uistinu je inspekcija završila međutim izvješće će dati kada bude kompletirano, a to je nalaz obdukcije, bez nalaza obdukcije nema definitivnoga izvješća, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić. Prosvjednicima u Metkoviću poručio je kako je spreman s njima razgovarati nakon nalaza inspekcije, odnosno kada bude poznato što se događalo.

- Odgovornost je potrebna na svim razinama - od liječnika i sestre, preko ustanove u kojoj se liječi pa do samog vrha, uključujući i samog ministra. Pričekajmo izvješće, a neslužbena naklapanja ne bi bilo primjereno komentirati, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!