VIDEO: Uklonjen toranj zagrebačke katedrale

09:15 / 17.04.2020.

Autor: HRT/Hina

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kontrolirane eksplozije odvojile su vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale od ostatka.
Kontrolirane eksplozije odvojile su vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale od ostatka. Odvojen je vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale, koji se u potresu 22. ožujka pomaknuo za 15 centimetara. Vrh tornja bio je odvojen u zraku, a dizalica ga je spustila prema tlu.Na današnji dan, 17. travnja, kada je zbog posljedica nedavnog potresa skinut dio sjevernog tornja zagrebačke katedrale, obilježava se i 94. godišnjica smrti arhitekta Hermanna Bolléa, koji je bio zaslužan za plan njezine cjelovite obnove nakon velikog potresa 1880. godine.

Dio sjevernog tornja Zagrebačke katedrale visok 13 i pol metara i težak 30 tona, skinut je u petak popodne kontroliranom eksplozijom, jer je zbog oštećenja koja je pretrpio u jakom potresu, 22. ožujka, postojala opasnost da se sruši i izazove još veća oštećenja katedrale i okolnoga prostora.Muzej za umjetnost i obrt (MUP) podsjetio je na tu slučajnost na svom Facebooku, najavivši da će u idućim tjednima prirediti online sadržaj posvećen tom "graditelju hrvatske metropole" koji je ostavio neizbrisiv trag u izgradnji Zagreba krajem 19. i početkom 20. stoljeća.


Načelnik Stožera inženjerijske pukovnije Hrvatske vojske Miroslav Car je izjavio da su pripadnici Hrvatske vojske izvršili bušenje minskih mikro bušotina i punjenje s eksplozivom i uvezivanjem u mrežu. Nakon što izvođač radova zaveže veže gurtne sa sajlama, izvest će se detonacija. Naime, kontroliranom eksplozijom sjeverni toranj zagrebačke katedrale će biti odvojen između 72 i 73 reda tornja kako bi se dizalicom što lakše odvojio gornji dio tornja.- Količine eksploziva su minimalne, više dana smo provodili ispitivanje što ovdje u krugu katedrale što na vojnom poligonu da bi dobili optimalne količine eksploziva - rekao je Car.

- Danas će sjeverniji toranj sigurno biti uklonjen iako nije jasno točno kada. Jutros je zapadni vjetar smetao alpinistima, sada je eksploziv spreman, djelatnici HV -a su obavili svoji dio posla, diže se velika dizalica i čim naoružanje bude kompletno, kreće se u akciju - objasnio je ranije Damir Foretić, glavni projektant obnove katedrale.

Kaže da samo spuštanje tornja bi trebalo trajati 15 -tak minuta, ostat će uspravan, pa je zbog toga pripremljen ležaj koji će ga prihvatiti i pridržati. DHMZ je poslao podatke kakav je vjetar na visini od 100 metara, prognoza je povoljna. Što se tiče eksplozije, Foretić napominje da se radi o vrlo malim nabojima, veličine jedne "Dinamitke".

- Ne bi trebalo biti iznenađenja. Čut će se možda kao pucanj Gričkog topa - kaže.

Nakon jučerašnje odgode zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, danas bi se toranj trebao spustiti uz pomoć dizalice visoke 120 metara. Točno vrijeme operacije ovisi o vremenskim uvjetima odnosno vjetru, jer samo jedan jači udar vjetra može izazvati katastrofu. Riječ je o vrlo opasnom poslu, a stručnjaci imaju pravo na samo jedan pokušaj.

Policija će do završetka akcije ograničiti kretanje u radijusu od 120 metara oko katedrale. Već jučer je policija preko razglasa morala upozoravati građane da se moraju udaljiti, a danas će mjere biti još strože.

Najbolje bi bilo izbjegavati područje Kaptola, Dolca, Nove vesi, Langova trga, dijela Vlaške ulice i parka Ribnjak.

Plenković čestitao svima koji su uklanjali oštećeni dio tornja katedrale

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u petak je uputio čestitku svim pripadnicima Ministarstva obrane RH i Oružanih snaga RH, inženjerima i svima koji su sudjelovali u uklanjanju dijela oštećenog sjevernog tornja zagrebačke katedrale.

- Čestitam pripadnicima MORH-a i OSRH, inženjerima i svima koji su sudjelovali u uklanjanju dijela sjevernog tornja zagrebačke katedrale, kako bi spriječili njegovo urušavanje nakon potresa, napisao je Plenković na svom Twitteru.

Krstičević i Hranj čestitali na povijesnoj akciji skidanja oštećenog tornja katedrale

Ministar obrane Krstičević i načelnik Glavnoga stožera OS RH admiral Hranj čestitali su u petak svim sudionicima uspješno provedene povijesne akcije skidanja u potresu oštećenog sjevernoga tornja Zagrebačke katedrale, od HV-a, policije, alpinista do privatnih kompanija.

- Čestitke našim pripadnicima Hrvatske vojske na sjajno obavljenoj zahtjevnoj akciji uklanjanja sjevernoga tornja zagrebačke katedrale, a posebno Hrvatskoj kopnenoj vojsci (HKoV). Vi ste simbol snage, sposobnosti i ljubavi prema Domovini, poručio je potpredsjednik Vlade ministar Damir Krstičević, priopćilo je večeras Ministarstvo obrane (MORH).

Admiral Hranj istaknuo je kako je današnja akcija pokazala da ovako velik broj sudionika može koordinirano i u sinergiji u punom duhu koncepta domovinske sigurnosti izvršavati ovako zahtjevne operacije.

- Operacija je bila zahtjevna i složena i svi su pokazali da su u potpunosti osposobljeni za svoj dio zadaće, dodao je admiral Hranj.

Rekao je kako su važnu ulogu u akciji imali dronovi HV-a koji su, prateći cijelu akciju, omogućili kontrolirano podizanje i nakon toga spuštanje sjevernog katedralnog tornja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!