06:41 / 15.10.2018.

Autor: M.M./HRT/Hina

[VIDEO] Velika završnica vojne vježbe "Velebit 18"

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju održan je završni dio sveobuhvatne, združene, intergranske vježbe svih postrojba Hrvatske vojske "Velebit 18 združena snaga".
Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju održan je završni dio sveobuhvatne, združene, intergranske vježbe svih postrojba Hrvatske vojske "Velebit 18 združena snaga" koja je trajala od subote, neprekidno 72 sata. Cilj je bio provjeriti usklađenost i koordiniranost djelovanja svih rodova vojske. U vježbi je sudjelovalo više od 5.500 vojnika.

U vježbi su prvi put isprobane nove pancir-haubice. I na moru noviteti. Prvi put je svoje sposobnosti pokazala i elitna postrojba ustrojena po uzoru na američke marince.

Ciljevi vojne vježbe Velebit 18 su ispunjeni. Prikazano je uspješno združeno djelovanje, brz i učinkovit manevar, sposobnost planiranja i provedbe više operacija.Ministar obrane Damir Krstičević vježbu je ocijenio uspješnom i čestitao sudionicima što su pokazali spremnost Oružanih snaga RH za obranu domovine, te moć i snagu kako hrvatski narod više nikada ne bi doživi strahote i razaranja kakve smo imali u Domovinskom ratu. Završni dio vježbe na promatračnici "Debela glava" pratili su ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert Kohorst, zamjenik zapovjednika Nacionalne garde Minnesote general Neil Loidolt, vojni izaslanik SAD-a u Republici Hrvatskoj brigadir Robert Mathers. Među uzvanicima bili su i savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra obrane umirovljeni general Ante Gotovina te umirovljeni general Mladen Markač."Ova vježba u biti može biti ponos hrvatskom čovjeku zato jer ima takvu svoju vojsku", rekao je Markač.

"Ona nama garantira sigurnost i čuvanje naše slobode. I to je njihova zadaća, trajna zadaća", kazao je Ante Gotovina.

- U akvatoriju Dugog otoka raketom pogođen cilj na 30 km udaljenosti
- VIDEO: "Velebit 18" - najveća vojna vježba od Domovinskog rata

Za ovu su se vježbu vojnici pripremali dvije godine, posljednjih šest mjeseci intenzivno. Iduću sličnu vježbu ministar obrane najavio je za 2021., na 30. obljetnicu Hrvatske vojske. S novim avionima F16 i helikopterima Black Hawk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!