16:53 / 16.10.2020.

Autor: Pero Štrbe/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Videonadzorom protiv požara u neretvanskoj dolini

-

-

Foto: - / -

Vatrogasci i zaštitari prirode danas su potpisali sporazum koji će omogućiti rano otkrivanje požara u neretvanskoj dolini i na brdima iznad nje.
Vatrogasci i zaštitari prirode potpisali su sporazum koji će omogućiti rano otkrivanje požara u neretvanskoj dolini i na brdima iznad nje.

Početkom prošlog mjeseca gorilo je u močvari između Metkovića i Vida. Gust dim i neugodan miris danima su ugrožavali stanovnike Metkovića.

- Ljudima koji imaju dišnih problema stvara ogromne poteškoće i to se jednostavno ponavlja iz godinu u godinu, rekao je Damir Rajić, zamjenik metkovskog gradonačelnika.

No, od danas  je situacija drugačija jer dvije kamere visoke razlučivosti nadziru velik dio neretvanske doline. Prema potisanom sporazumu njima će zajednički upravljati zaštitari prirode i vatrogasci.

- Nadzor nad kamerama je 24 sata, operativanom dežurstvu je omogućeno da s kamerom upravlja, da zumira, objašnjava Jure Pilj, zapovjednik JVP Metković.

- Onaj čas kad ste vi područje pokrili ipak ljudi koji su neodgovorni postaju dijelom odgovorniji i manje imamo požara koje izaziva ljudski faktor, ističe Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik.

A time i manje troškova iz Državnog proračuna, ali i bolja zaštitu Ramsarskom konvencijom zaštićenih dijelova prirode.

- Ulaganje u preventivne mjere zaštite od požara je dosta manje nego ulaganje u samu operativu, kaže Marijana Miljas Đuračić, ravnateljica JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Stoga je iznos od 700 tisuća kuna iz fondova Europske unije  pametno uložen novac. Pred realizacijom je još sedam europskih projekata zaštite prirode u Neretvanskoj dolini.

- Među njima projekt novog vatrogasnog doma u Kuli Norinskoj, opremanje vtrogasaca i za zaštitu od poplave, ali isto tako za interevncije od onečišćenja, ističe Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan.

Protupožarnim videonadzorom pokriveno je 90% neretvanske doline i 70% Dubrovačko- neretvanske  županije. To je stvorilo uvjete za manje požara, ali i za brže i učinkovitije gašenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!