09:18 / 10.03.2021.

Autor: Damir Dević/Dnevnik/HRT

Vidošević tvrdi da je nevin: "Optužnica je samo paučina"

Nadan Vidošević

Nadan Vidošević

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Bivši čelnik HGK Nadan Vidošević istaknuo je u svojoj obrani u aferi "remorker" da nije sudjelovao u fiktivnim poslovima i da je lažna tvrdnja 'pokajnika' Davora Komeričkog kako je od njega tražio da opere novac. Odbio je odgovarati na pitanja tužiteljstva. Kaže da nije bilo izvlačenja novca i da su poslovi za Komoru bili stvarni, a ne fiktivni.

- Optužnica je samo paučina, a jasni su mi motivi lažnog svjedočenja Komeričkog koji je nagodbom s tužiteljstvom sa sebe skinuo dva kaznena postupka i deblokirao svoju tvrtku. Nije bilo nikakvih fiktivnih poslova, a Komerički je jedini personalni dokaz koji ima tužiteljstvo, rekao je Vidošević na zagrebačkom Županijskom sudu.


Upozorivši sudsko vijeće da će biti ciničan u svojoj ocjeni USKOK-a, Vidošević je dodao da se tužiteljstvo postavilo kao hagiograf prema Komeričkom s kojim je, kako tvrdi, imao samo profesionalni odnos, no ne i njegov broj mobitela. Vidošević je dodao kako tužiteljstvo ''nije razmišljalo kada je osim njega optužilo i ljude koji ne žele da se na njih gleda kao na kriminalce'' te da USKOK ''ne želi prihvatiti da neki ljudi nisu lopovi''.

Predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović je zbog takve ocjene upozorio Vidoševića kako neće tolerirati vrijeđanje stranke u postupku pa se bivši čelnik HGK ispričao tužiteljstvu. Uz to, Vidošević je tijekom iznošenja obrane višekratno ponovio da on i njegove suradnice nisu nanijeli nikakvu štetu HGK i Krašu niti je novac izvlačen iz tih tvrtki. Protiv mene nema ni jedan materijalni dokaz, poruka ili SMS koji bi razmjenjivao, ustvrdio je.

"Groteskno vještačenje imovine" i optužbe na račun Pnuskoka

Također je napomenuo da su pojedini mediji prije početka postupka protiv njega ''pripremili baražnu paljbu'' te da se dvije trećine optužnice temelji na njegovoj imovini koju je dio medija prikazao ''karikaturalnim'', a za koju tvrdi da je stekao legalnim putem. Dodao je da mu je u pretrazi stana nestala dokumentacija o umjetninama i izgradnji kuće u Gorskom Kotaru za što je optužio Pnuskok, a zbog čega mu je bila otežana obrana. Ustvrdio je i da je vještačenje njegove imovine ''groteskno''.

- A s druge strane nestala mi je dokumentacija, pazite koja dokumentacija. Upravo ona koja se odnosila na izgradnju, primjerice Gorskog kotara, gdje je veliki dio posla, zbog prirode takvog posla, kako je tamo građen u tom tradicijskom stilu, gdje je dosta poslova odrađeno mimo poduzeća, mimo računa. Dakle, plaćeni su gotovinom ti izosi, kazao je Vidošević.

Suđenje se nastavlja idući tjedan, kada obranu iznosi Vidoševićeva dugogodišnja najbliža suradnica u Komori Zdenka Peternel.

Iznošenje obrane četiri godine od početka suđenja 

Svoju obranu Vidošević je počeo iznositi više od četiri godine od početka suđenja u aferi "remorker" u kojoj je optužen zbog izvlačenja novca iz institucije kojoj je godinama bio na čelu. Među optuženima je i Vidoševićeva dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, a na optuženičkoj klupi su i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić koje su također porekle krivnju. Preostalih četvero suoptuženika je prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom.

To su ključni akteri tzv. afere "remorker" - Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i 'oprani' novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK. Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Optužnicom u tzv. aferi "remorker", koju je USKOK protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015., predloženo je da se Vidoševiću oduzme nerazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna. No, novo vještačenje pokazuje da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijednih 22,4 milijuna kuna, stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još samo 9,2 milijuna kuna.

Drugi krak "remorkera" protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!