14:28 / 17.03.2021.

Autor: M.Š./HRT/Hina

Vidović: Bila bi avantura nabavljati avione u ovom trenutku

Franko Vidović

Franko Vidović

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik saborskog Odbora za obranu SDP-ov Franko Vidović u srijedu je, nakon sjednice tog tijela, izjavio je da je kupovina borbenih aviona do daljnjeg na 'stand-by'-u i da bi bila avantura ići u njihovu nabavu dok ljudi na Banovini nemaju osnovne životne uvjete.- Prilikom prezentacije plana nabave Ministarstva obrane Republike Hrvatske za 2021. godinu nije bilo riječi o nabavi borbenih aviona. U prošlom sazivu Odbor za obranu dao je prethodno mišljenje o nabavi aviona, ono je bilo pozitivno i Odbor više nema nikakvu ulogu u budućem vremenu. Postupak vodi MORH, a nakon toga ide na Vladu ili Savjet za obranu, izjavio je Franko Vidović nakon sjednice Odbora.

- Danas tu temu uopće nismo otvarali, a koliko ja znam i kao što vidi cijela javnost, taj je proces na 'stand-by'-u. Mislim da je dobro da je na 'stand-by'-u sve dok imamo ljude na Baniji koji nemaju riješen problem stanovanja i osnovne životne uvjete. Bez obzira na to što podržavam nabavu aviona, mislim da bi bila avantura u ovom trenutku krenuti u to, poručio je Vidović.

Izvijestio je da su iz Ministarstva obrane vrlo detaljno iznijeli plan nabave Ministarstva obrane za 2021. godinu, a ono što je vrlo razvidno jest da je zbog krize izazvane Covidom i proračun MORH-a smanjen za 600-injak milijuna kuna, što se osjetilo na planu nabave.

No, dodao je, veseli ga da MORH vodi računa o hrvatskim tvrtkama i nastoji poticati hrvatsku vojnu industriju te je 99 posto ugovora potpisano s hrvatskim tvrtkama.

- Jačanje hrvatske vojne industrije i briga o njoj od strane MORH-a i Vlade osigurava i neovisnost vojske, a znamo što to znači u najtežim uvjetima, zaključio je Vidović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!