09:17 / 06.11.2020.

Autor: Studio 4/IMS/HRT/B.V.M.

Vidović: "Kava za ljudska prava" za mlade jer su marginalizirani

-

-

Foto: - / -

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović kaže da su problemi mladih često marginalizirani u javnom prostoru i kod donositelja odluka i općenito.
Epidemija korona virusa utječe na sve nas. Osim što se bojimo za zdravlje, mnogi od nas imaju egzistencijalne strahove i probleme. Kraj epidemije za sada ne vidimo, pa se i problemi gomilaju. Dosadašnja pandemija pokazala je da su mladi posebno ranjiva skupina. Njima je posvećena današnja konferencija na kojoj sudjeluje i pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

➡️
Epidemija koronavirusa - najnovije informacije
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Primorac: 5,9 do 10,5 posto ljudi bilo je u kontaktu s koronavirusom

Zašto su upravo mladi izdvojeni kao posebno ranjiva skupina u ovoj krizi, pučka pravobraniteljica Lora Vidović kaže da su problemi mladih često marginalizirani u javnom prostoru i kod donositelja odluka i općenito.

- Dolaze u centar pažnje samo kroz jako ekstremne i jako negativne primjere. Naravno da negativnosti ima, ali često ne čujemo rješenja i zato smo ovaj online događaj "Kava za ljudska prava" odlučili posvetiti mladima i njima dati glas. Nekako se nadamo da će to biti prilika ili poticaj za neke nove pozitivne promjene i zato da problemi i rješenja budu više u javnom prostoru.

Vidović navodi kako je porasla nezaposlenost mladih, nisu kreditno sposobni, pitanje online nastave je jedna posebna tema, a ne smije se kaže zaboraviti koliko je mladima važno okupljanje, druženje, putovanja i socijalni kontekst, te kakve bi ovo sve moglo imati posljedice na mentalno zdravlje.

U kontekstu korone specifičnih mjera usmjerenih na mlade, koliko je meni poznato navodi, nije bilo.

- A posebna su priča mladi u romskim naseljima i važno je reći da nije svatko kovač svoje sreće, jer neki moraju preskočiti veće prepreke i nismo svi jednako pogođeni.

Skup je ističe, organiziran i povodom Međunarodnog dana tolerancije.

- Radikalizacija nije započela na Markovu trgu, mi smo kao društvo, kao i političari predugo zatvarali oči pred negativno obilježenim javnim diskursom koji je služio za skupljanje političkih bodova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!