Vidović Krišto (OIP) podnijela kaznenu prijavu protiv članova DSV- a

16.02.2023.

11:14

Autor: M.M./Hina/HRT

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost) izvijestila je u četvrtak da je podnijela kaznenu prijavu protiv svih članova Državnog sudbenog vijeća (DSV) zbog imenovanja predsjednika županijskih sudova u Osijeku i Splitu.

Uputila sam kaznenu prijavu protiv svih članova DSV-a jer je očigledno da su prilikom imenovanja predsjednika županijskih sudova, u Osijeku Zvonka Vrbana i u Splitu Bruna Kleina, počinili niz kaznenih djela, kazala je Vidović Krišto na konferenciji za novinare u Saboru.

Smatra, donijeti tako "skandalozne" odluke moguće je ili zbog primanja mita, provođenja političkog naloga ili donošenja odluke na temelju ucjene.

Tim odlukama, ocijenila je Vidović Krišto, DSV se otvoreno ruga hrvatskim građanima, a u tom ruganju sudjeluju i predstavnici HDZ-a i predstavnici SDP-a, Dražen Bošnjaković i Arsen Bauk.

Podsjetivši na afere Vrbana i Kleina, Vidović Krišto je ustvrdila kako su za imenovanje ovako kompromitiranih ljudi moguća tri obrazloženja: ili su članovi DSV-a poslovno neuračunljivi, ili su kupljeni, ili su ucijenjeni, a sve navedene okolnosti su protuzakonite.

Nema iluzija da će DORH nešto poduzeti po njezinoj prijavi no, kaže, to je način dokumentiranja prijestupa i sustavnog kršenja zakona za koje će navedene osobe morati jednom odgovarati.

Na novinarski upit o glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek, Vidović Krišto kazala je da treba otići i vrh DORH i cjelokupna vladajuća struktura i tek tada će doći do blagostanja u državi. Izbori su najjeftinija varijanta u odnosu na način na koji se pljačka država od vladajućih struktura, rekla je.

Komentirala je i slučaj uhićenih Hrvata u Zambiji kazavši da je riječ o osjetljivoj temi jer je riječ o djeci, ali i da je riječ i o funkcioniranju sustava s obzirom na to da su djeca dobila hrvatsko državljanstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!